Събития

Бедствието „Миджур“, част ІV РАЗСЛЕДВАНЕ

  15.11.2017 16:43             
Бедствието „Миджур“, част ІV РАЗСЛЕДВАНЕ

Едно бедствие, сътворено от човека, е надвиснало над Северозападна България. Скрило се е в недрата на Стара планина, край село Горни Лом, община Чупрене. Там са складирани около 600 тона взривни материали. Бомбите буквално цъкат, както предрече преди време бившият министър на МВР проф. Веселин Вучков.

Част от тях, една нищожна част от около 20 тона се взривиха на 1 октомври 2014 г. и взеха живота на 15 души.

В поредица от материали "Конкурент" ще разкаже за размерите на бедствието "Миджур", което може да промени и географията, и картата на България, ако не дай си боже, бъде задействано. А е нужно малко - само една искра.

 

Усилията на българската държава да се освободи от бедствието "Миджур" не са спирали. Показателен е фактът, че от 29 юни до 3 юли 2015 г. гръцки екип е бил на посещение в складовете на завод "Миджур" в с. Горни Лом, личи от официални документи, с които разполага "Конкурент".

Тази инспекция е направена 9 месеца след фаталните взривове, отнели живота на 15 души. Подробности личат от заседание на ВПК от 8 юли 2015 г., на което говори Драгомир Заков, по това време началник на отдел "Контрол над въоръженията и неразпространяване" в министерството на външните работи. Участие във форума взема и заместник-министърът на външните работи тогава Валентин Порязов, който вече е посланик в Швейцария, личи от стенограмата. Заседанието е оглавявано от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Начело на делегацията от южната ни съседка през лятото на 2015 г. е генерален директор от държавната фирма "Хеленик Дефи Системс". В екипа има експерти от гръцкия Генерален щаб на армията, както и от техния завод в гр. Лаврио, който би трябвало да приеме и утилизира мините от Горни Лом.

Съседите са готови да натоварят за своя сметка боеприпасите - на между 50 и 55 ТИР-а, но искат от българската страна да осигури въоръжена охрана за конвоя, който ще превози мините.

Според Заков, гърците имат притеснения, тъй като в складовете на завод "Миджур", са складирани не само техните противопехотни мини, но и други боеприпаси и взривни вещества, които те не познават. "Не знаят в какво състояние са и поискаха съдействие от собственика на фирма "Видекс" г-н Валери Митков, който обеща съдействие с електрокари, които да товарят...", казва държавният експерт Заков.

По време на дискусията са разгледани снимки от складовете на бившия завод "Горни Лом", от които на човек може да му побелеят косите: "От тези снимки се вижда, че мините са на две нива, нещо, което е абсолютно недопустимо, тъй като е възможно падане на палетите. Някои от тях /стелажите - б.р./ са изгнили, има и нарушени връзки между сандъците. Освен това на преден план се виждат сините чували и двата кашона. Това са взривни вещества от процеса на утилизация... Гръцкият екип беше много учуден да види подобно съхранение на мини с взривни вещества на едно място, тъй като знаете, че вероятно една от причините за инцидента на 1 октомври 2014 г. е именно съчетанието на мини и взривни вещества на едно място", казва Заков на заседанието на 8 юли 2015 г.

"Вижда се също така, че таванът е в доста лошо състояние. Има течове върху самите боеприпаси. Влагата в този склад, реално в три от петте склада, е от порадъка на над 80%, т.е. доста висока влажност... В средата на снимката се вижда палета, която е доста наклонена, почти е паднала в дъното до прозореца. Тя не е укрепена по никакъв начин. При едно земетресение може да се стигне до инцидент", продължава в доклада си още Заков.

"При мините се съхраняват включително ракети "земя - въздух", а зад тях тъмната маса, която се вижда е твърдо гориво за тези ракети. Това също се съхранява до противопехотните мини, както и ракети за РПГ-та", допълва експертът. Той дава пример за неправилно съхранение в един от складовете, където заедно с противопехотните мини са складирани авиацинни бомби. "Това са бомби, които поразяват живата сила в самолета, затова е недопустимо да са заедно с противопехотни мини, тъй като могат да ги възпланемят," казва още Заков.

От доклада на експерта става ясно, че взривовете в завод "Миджур" са били не един, два или три, а 9 в рамките на няколко милисекунди. Изводът е направен от гръцките експерти, които са производители на избухналите боеприпаси П-16 и най-добре знаят как се задействат този род боеприпаси. Чуждите експерти твърдят, че взривът на 1 октомври 2014 г. е предизвикан от нарушение в процедурите и действие, което не е нормално при утилизиране на подобен род боеприпаси. На една от снимките, представени като експертиза, е показан дървен чук, с който са били обезвреждани мините. Гърците, дошли на инспекция месеци след взривовете в Горни Лом, са посочили, че утилизацията трябва се извършва с месингови чукове, а не с дървени, с каквито е работено в Горни Лом.

/Продължава/