България

Бисер Петков: 57% от пенсионерите в България ще получат коледни добавки в размер на . . .

  15.11.2017 13:26             
Бисер Петков: 57% от пенсионерите в България ще получат  коледни добавки в размер на . . .

57% от пенсионерите в България ще получат по 40 лв. коледни добавки заради отпуснатите от правителството 49. 3 млн. лв. за тази цел.

Това каза социалният министър Бисер Петков пред медиите, предаде репортер на БГНЕС. Петков допълни, че допълнителните средства пенсионерите ще получат заедно с декемврийските си пенсии, чието изплащане започва от 7 декември. Добавките ще бъдат за онези от тях, които имат пенсии до 321 лв. включително, което е новата линия на бедността.

Петков съобщи също, че на заседание на Надзорния съвет на НОИ вчера решението на кабинета е било подкрепено и от социалните партньори. Според статистиката броят на пенсионерите в България намалява, а положителното е, че тази година има значително увеличаване на приходите в НОИ, информира социалният министър. Заделените средства за коледни добавки няма да доведат до увеличаване на дефицита, посочи той.

Инцидентът в мина „Ураново” е тежък и неприятен, служители от Инспекцията по труда в Кюстендил са били на място и са направили проверка, чийто резултати ще бъдат оповестени скоро, каза Петков.

Министърът говори и за одобряването от кабинета на отчет, свързан с демографската стратегия. Демографският срив продължава, но има и няколко положителни неща, които се случват- намалява детската смъртност, запазва се процентът на плодовитост на жените във фертилна възраст, увеличава се продължителността на живота на българите, поясни Петков. /БГНЕС