Свят

Защо човешката ръка има 5 пръста

  15.11.2017 10:20             
Защо човешката ръка има 5 пръста

Канадски биолози от Монреалския университет и от Института за клинични изследвания изясниха защо човек има пет пръсти - защото развитието на крайниците се определя от специфично разполагане на клетките с активните гени hoxa11 в организма на ембриона, пише Мениджър Нюз.

Изводите си учените представиха в списанието Nature, рзгазва БГНЕС.

Според изследователите крайниците на гръбначните животни, както и на човека, са произлезли от рибните перки. През август 2016 г. учените под ръководството на Нийл Шубин от Чикагския университет показаха, че за формирането на перките и пръстите отговорят едни и същи гени - hoxa11 и hoxa13.

Оставаше обаче неясно как се е формирала дланта на човека, защото водните обитатели отпреди появата на човека са имали крайници, чийто основни кости са надхвърляли числото пет. Учените изясниха, че активността на гените hoxa11 и hoxa13 се различава при крайниците на рибите и на сухоземните гръбначни животни. При първите те функционират в клетките, образуващи препокриващи се една с друга области. При човека обаче тези гени работят в отделни участъци от зачатъците на крайниците.

Изследователите успяха да възпроизведат в зародиш на мишки активността на hoxa11, характерна за рибите. В резултат при животните се развили до 7 пръстта на един крайник. Генетиците откриха също последователността на ДНК, която отговоря за прехода между различните типове активност на гените. Това позволява да се предположи, че промяната на броя на пръстите е станала не от образуването на нови гени, от измененията във функционирането на съществуващите.