Събития

Вълна от призовки за лекари

  14.11.2017 15:28             
Вълна от призовки за лекари

Лекари от врачанската болница и хора от администрацията й вече получават призовки за разпити по проверката, разпоредена от Главна прокуратура за управлението на МБАЛ "Христо Ботев" АД през последните години, научи "Конкурент".

Призовките започнали да идват миналата седмица, а поканите за разпит били все за разпити в специализираната прокуратура в столицата, което предизвикало шок у повечето от хората. По наши данни, до този момент са връчени между 15 и 20 покани за разговори с хора от държавното обвинение, но никой не знае дали скоро няма да има и нова вълна от призовки.

В понеделник сутринта, на традиционния рапорт, в който участват всички началници на отделения в държавната болница, станала известна причината - очаква се в близките дни да има и още призовани, тъй като информация ще бъде събирана както от лекари, които са работили както в държавната МБАЛ "Христо Ботев", така и в частната МБАЛ "Вива Медика" и болницата на инвазивна кардиология „Медикор“. Към София ще пътуват и чиновници от болничната администрация, но и всички изпълнителни директори от 2009 г. насам. Очаква се да бъдат разпитани д-р Владислав Иванов, Орлин Цветков и Светозар Луканов, които са управлявали държавната лечебница през последните 7-8 години.

По данни, с които разполага „Конкурент“, частната МБАЛ „Вива Медика“ има договор да ползва база на държавната болница от 2009 г., като под контракта стои подписа на д-р Владислав Иванов. Три години по-късно „Медикор“ пристига в града под Околчица с 5-годишен контракт, парафиран от Орлин Цветков. През 2016 г. Светлозар Луканов подновява договорите и на двете частни дружества с по няколко години. Очаква се призовки за срещи с прокурори в София да получат и хора, които през това време са били на високи мениджърски позиции в държавната болница, а сега вземат управленски решения в частните лечебници, както и лекари, които са се трудили и на двете места.