Събития

Започнаха спасителни археологически проучвания в Мездра

  14.11.2017 15:14             
Започнаха спасителни археологически проучвания в Мездра

Започнаха спасителни археологически проучвания, чиято основна цел е да се потърси повече информация за монетната находка, открита в централната част на Мездра. От вчера директорът на Регионален исторически музей –Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов проучват мястото, където през септември в корените на изсъхнала джанка бе открито гърне с императорски монети от средата на I до средата на III век. 

Проучванията се осъществяват с подкрепата на Община Мездра и съдействието на РИМ-Враца. Служители на ОП “Чистота“ също помагат на археолозите.

„Знае се, че на това място е имало римско селище от градски тип, което е било прилежаща част към укрепеното място, известно с името "Калето". Въпреки, че сме в началото на проучването,  вече имаме открита и строителна и битова  керамика“, каза Георги Ганецовски.

Ръководителят на проучването доц. д-р Нарцис Торбов уточни, че дейностите се извършват от два дни, но вече са намерили 4 монети.

„Те са бронзови и не са от императорската колективна находка, която бе открита тук. Продължаваме проучвания на мястото, където е било дървото, с надеждата, че ще открием структури, които са от времето на Римската империя. При премахването на ЖП линията, намираща се в северна посока в близка кооперация бяха намерени старини/ монети и останки от времето на Римската империя/. Нашата надежда е, че в този квадрат ще намерим още материални свидетелства, които да ни помогнат да разгадаем миналото на гр. Мездра“, допълни  доц. д-р Нарцис Торбов.

Според него, ако в хода на разкопките бъдат намерени зидове, те ще са част или от антична Мездра, или от некропола на града.

Спасително-археологическите проучвания, които се осъществяват на ул. „Ал.Стамболийски“ № 99, се очаква да бъдат финализирани в рамките на две седмици.