Свят

Рекордният бюджет за отбрана на САЩ може да изостри още повече отношенията с Русия

  14.11.2017 14:00             
Рекордният бюджет за отбрана на САЩ може да изостри още повече отношенията с Русия

Руско-американските отношения може да се изострят още повече заради новия бюджет за отбрана на САЩ, предвиждащ за военни нужди рекордните 700 милиарда долара, пише в. "Комерсант".


Руският ежедневник обръща внимание, че проектобюджетът, който предстои да бъде разгледан от президента Доналд Тръмп, дава на Пентагона възможност да започне разработката на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км, а създаването на оръжия от този клас е забранено с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., сключен между Съветския съюз и Съединените щати.


Текстът не задължава американското министерство на отбраната да нарушава пряко това споразумение, обясняват експерти на "Комерсант". Законопроектът "дава на (Пентагона) правото да започне разработка на нова ракета, но не и да я изпробва или разполага", обяснява Андрю Уебър, бивш заместник-министър на отбраната на САЩ.

"А разработката на ракети не нарушава договора", допълва руският американист и военен експерт Павел Золотарьов. Специалистите обаче предупреждават, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, който навършва през декември 30 години, е сериозно застрашен.


При все това "лидерите на САЩ и на Русия лесно могат да го спасят", твърди Андрю Уебър. "Ако не го направят, двете страни отново ще се впуснат в ядрена оръжейна надпревара с всички негативни последици", предупреждава той.