Konkurent
ТДМ

Свят

Рекордният бюджет за отбрана на САЩ може да изостри още повече отношенията с Русия

2017-11-15 06:50 209 0

Рекордният бюджет за отбрана на САЩ може да изостри още повече отношенията с Русия
Автор: dariknews.bg

Руско-американските отношения може да се изострят още повече заради новия бюджет за отбрана на САЩ, предвиждащ за военни нужди рекордните 700 милиарда долара, пише в. "Комерсант".


Руският ежедневник обръща внимание, че проектобюджетът, който предстои да бъде разгледан от президента Доналд Тръмп, дава на Пентагона възможност да започне разработката на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км, а създаването на оръжия от този клас е забранено с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., сключен между Съветския съюз и Съединените щати.


Текстът не задължава американското министерство на отбраната да нарушава пряко това споразумение, обясняват експерти на "Комерсант". Законопроектът "дава на (Пентагона) правото да започне разработка на нова ракета, но не и да я изпробва или разполага", обяснява Андрю Уебър, бивш заместник-министър на отбраната на САЩ.

"А разработката на ракети не нарушава договора", допълва руският американист и военен експерт Павел Золотарьов. Специалистите обаче предупреждават, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, който навършва през декември 30 години, е сериозно застрашен.


При все това "лидерите на САЩ и на Русия лесно могат да го спасят", твърди Андрю Уебър. "Ако не го направят, двете страни отново ще се впуснат в ядрена оръжейна надпревара с всички негативни последици", предупреждава той.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Има ли разлика между напиването с бира и с твърд алкохол
2018-04-20 21:50
45 0
Бирата ме приспива", "от уискито ставам зъл", "текилата прави партито"... Всеки опитен консуматор на алкохол е открил някакво такова правило за себе си, но има…

Защо Саудитска Арабия изведнъж реши, че киното е позволено
2018-04-20 20:20
39 0
Саудитска Арабия ще отвори първото си кино от 35 години, прожектирайки филма "Черната пантера". Защо след десетилетия на забрана сега няма проблем да се отиде…

Изследване разкри: Пушачите на марихуана правят с до 20% повече секс на година
2018-04-20 18:50
125 0
Там където има пушек, най-вероятно има и няколко души, които си подават една цигара. И докато тук този древен ритуал продължава да се осъжда от…

50 интересни (случайни) факти!
2018-04-20 17:20
132 0
  1. Най-вероятно е инфарктите да се случат в понеделник.
  2. Ако

актуален брой на вестник Конкурент