Konkurent
ТДМ

България

(ВИДЕО) Залята с киселина - пореден символ на безнаказания тормоз в България

2017-11-15 09:55 324 0

(ВИДЕО) Залята с киселина - пореден символ на безнаказания тормоз в България
Автор: vesti.bg

Случай с млада жена, която беше залята с изгаряща течност във Велинград, събуди наново въпросите около подобен род жестоки престъпления и липсата на превенция на домашното насилие в България.

32-годишната Бела е нападната пред дома си в събота. Твърди, че извършителят е бившият ѝ мъж, който напуска преди 5 месеца и от когото иска развод.

Той първо налетял да я бие, нанесъл няколко удара, а после плиснал върху лицето ѝ изгаряща течност. В момента шокираната жена е в болница с изгаряния на кожата и живее в страх от повторно посегателство. 

Бившият ѝ мъж, който според семейството на Бела я е тормозил физически и психически през цялата им връзка, е бил освободен след 24 часа в ареста заради липса на доказателства и свидетели. Пострадалата обаче и преди е подавала сигнали срещу него заради упражнено насилие над нея.

Двамата са живеели заедно дълго време и имат четири деца.  

„Дъщеря ми си идва от работа и пита дали има хляб. Отива до магазина и се връща. На първия стълб я издебнал. Събаря я с юмруци и ритници. Сетне я държи и ѝ излива киселина на главата”, разказва бащата на пострадалата пред NOVA.

„Каза ми: „Баща ми, бързо, мъжът ми ме заля с киселина”. Пушеше ѝ цялата глава. Аз излязох да го гоня, но видях само колата му как отива в посока Чепино”, през сълзи разказа мъжът.

По думите му пострадалата е много уплашена и говори само с него и сестрите си, а лечението ѝ може да продължи месеци наред.

Продължават заплахите не само към нея, а и към сестрите ѝ. Казват им, че ще ги бият”,

споделя бащата на четири дъщери.

Бела е напуснала мъжа си след две години системен психически и физически тормоз към нея и децата ѝ, твърди баща ѝ.

Преди година и половина насилникът чупи носа на жена си, но тя не подава жалба. Прави го обаче след друг побой преди пет месеца.

„Извикаха го. Мисля, че го накараха да се подпише, че няма да я притеснява. Не стана. Доволен съм от полицията. Хората си свършиха професионално работата.

Просто няма закон в България за това”,

разказва бащата.

Инцидентът във Велинград за пореден път насочва вниманието на недостигът в българското законодателство на ефективни мерки срещу домашното насилие и системния тормоз.

Парламентът у нас все още не е ратифицирал т.нар. Истанбулска конвенция – общ документ на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, който насочва към конкретни решения в законодателството.

Обсъждания на проблема има при всеки подобен случай, при който трайни насилници, чийто партньори многократно са се оплаквали в полицията, в крайна сметка нанасят тежки травми или дори убиват потърпевшите.

Особено показателен беше случай от това лято, при който мъж застреля от упор бившата си съпруга в заведение в столичния квартал „Лагера”. Срещу него тя е подавала оплаквания от години.     

„Искам присъда, искам да излезе някакъв закон не само заради моята дъщеря, а заради всички хора, които правят такива неща спрямо слабия пол”, заяви бащата на пострадалата. В момента той гледа 4-те й деца.

За последните седем години това е първият случай у нас на нападение с киселина,

заяви бизнесдамата Мария Бонева, която преди години стана жертва на такова посегателство.

„Не съм съгласна, че извършителят не може да бъде задържан, при положение, че е разпознат от жертвата. Нещо някъде се чупи”, смята Бонева за случая във Велинград.

„Бела трябва да събере цялата си енергия, колкото и да ѝ е трудно. Трябва да се направи разпознаване и този човек да бъде задържан, докато тя е готова да каже дали е той. Има закон и тези хора трябва да наемат адвокат. Аз мога да им помогна”, заяви Бонева.

ВИДЕО: https://www.vbox7.com/play:fb2692501c

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Дете откри труп на мъж в парк
2018-01-22 21:10
210 0
Труп на мъж е бил открит в близост до заведение в парк „Простор“ в Кърджали в събота. Сигналът е подаден на тел.112 в 18,55 часа от…

Петъчен побой, младеж бе с опостност за живота
2018-01-22 20:20
316 0
24-годишен мъж е пострадал при сбиване в заведение в центъра на Кюстендил, в петък срещу събота през нощта. Настанен е в кюстендилската болница с мозъчно…

Катастрофа, мъж е с опасност за живота
2018-01-22 19:55
727 0
На 19 януари 2018 година около 14:40 часа на тел. 112 е постъпил сигнал, че на третокласен път, свързващ град Тръстеник и град Долна Митрополия…

Поредната катастрофа на пътя взе жертва
2018-01-22 18:40
1158 0

Катастрофа между Боаза и Български извор на главния път София – Варна взе жертва тази сутрин. За Дарик от пресцентъра на Областната дирекция на


актуален брой на вестник Конкурент