Konkurent
ТДМ

Свят

Американски богаташи призовават да не намаляват данъците им

2017-11-14 18:50 283 0

Американски богаташи призовават да не намаляват данъците им
Автор: dariknews.bg

Над 400 американски милионери и милиардери призовават Конгреса да не намалява данъците им. Нещо повече, богаташите искат увеличение на налозите си. Те подготвят писмо, което ще изпратят до законодателите във Вашингтон тази седмица. Най-много подписи под петицията има от Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс, които гласуваха за Хилари Клинтън миналата година. Подкрепата на републиканските сенатори от тези щати ще бъде критична за успеха на данъчната реформа, планирана от Републиканската партия. 


Петицията, която милионерите и милиардерите настояват за увеличаване на собствените им данъци, е инициирана организацията "Риспонсибъл уелт", в превод "Отговорно богатство", която застава зад прогресивни каузи. Сред подписалите писмото са основателите на компанията за сладолед "Бен и Джери" Бен Коен и Джери Грийнфилд, филантропът Стивън Рокфелер, модната дизайнерка Айлин Фишър, милиардерът Джордж Сорос и много други, чийто имена не са известни, но са част от петте процента на най-богатите в САЩ. 

Според Боб Крандал, бивш изпълнителен директор на "Американ Еърлайнс", който също е положил подпис под петицията, орязването на данъците е абсурд. Републиканците казват, че не можем да си позволим да харчим пари, а в същото време смятат, че можем да си позволим да намалим данъците на богатите хора, заявява бизнесменът. Най-богатите хора в Съединените щати не плащат достатъчно данъци, казва пред Фокс нюз Крандал.


"Най-богатите един процент от американците притежават една трета от богатството в страната. Бих се върнал обратно към индивидуалните нива на данъците по времето на Бил Клинтън. Никога няма да имаме добре функциониращо общество, което предоставя пълна заетост, ако всички пари се насочват към тези на върха. Хората не искат да чуят това, но смятам, че е вярно. Вижте, ако ми намалите данъците, аз няма да ги инвестирам, а ще ги сложа в банката. Ключовият въпрос е какво искаме да прави правителството. Ако искаме правителството да прави определени неща, трябва да даваме достатъчно данъци, за да плащаме за тях. В противен случай ще има огромни дефицити и все по-големи дългове."Размерът на данъците и ефектът им върху икономиката от край време е ябълка на раздора между демократи и републиканци. Изглежда прогресивните богаташи от организацията "Отговорно богатство" се опитват да подлеят вода на данъчната реформа, планирана от Белия дом и републиканците. Най-много подписи под петицията има от Калифорния, Ню Йорк и Масачузетс, които гласуваха за Хилари Клинтън на миналогодишните президентски избори. Подкрепата на колебаещите се републикански сенатори от тези щати ще бъде критична за успеха на промените. Намаляването на данъците е ключова стъпка от плана на президента Доналд Тръмп за насърчаване на икономическия растеж и създаването на работни места. Камарата на представителите и Сената представиха данъчни законопроекти и се надяват те да бъдат гласувани до Коледа. Двата законпроекта се различават, но и двата предвиждат  орязване на данъците за милионерите и милиардерите. 

Републиканците настояват, че  всичко в закона е насочено към вкарване на повече инвестиции в САЩ. Спред тях спестените от данъци пари вероятно ще се използват за създаване на нови компании и изграждане на нови предприятия. Подписалите петицията обаче заявяват, че корпорациите вече отбелязат рекордни нива на печалба и, че богатите хора нямат нужда от повече пари. В писмото се критикува и намерението на Конгреса да отмени данъка върху недвижима собственост, който се плаща само за активи на стойност над 5.49 милиона долара, оставени в наследство. В момента само 5000 семейства плащат такъв налог годишно. Според изчисления на "Отговорно богатство" отмяната му ще означава 269 милиарда долара по-малко в бюджета в следващите 10 години. 

Вестник "Вашингтон пост", който пръв писа за петицията, отбелязва, че неравенството в американското общество е в пиковите си стойности от 20-те години на миналия век насам.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Дете чудо! Никой не вярваше, че това бебе ще оцелее, но съдбата разпореди друго (СНИМКИ)
2018-03-22 15:50
11 0
Преждевременното раждане е последвано от редица здравословни усложнения, които могат да застрашат живота на детето или да затруднят по-нататъшният му растеж. Въпреки че медицината напредва от година…

Мъж си смени пола, за да може да се пенсионира пет години по-рано
2018-03-22 14:20
64 0

Данъчен служител в Аржентина реши да си смени пола по документи, както му позволява законът в страната, за да може да се пенсионира на


Защо е толкова важно да сънуваме
2018-03-22 12:50
106 0
Обикновено прекарваме повече от два часа на нощ в сънища. Учените все още не са наясно точно как и защо сънуваме. Зигмунд Фройд, един от…

Ето какво се случва, когато един орел остарее, той прави нещо удивително, преди да умре
2018-03-22 11:20
342 0
Koгaтo един орел достигне дo възраст 40 гoдини, нoĸтитe мy се удължават и извиват и не може дa xвaщa плячĸa. Kлюнът му cтaвa много дълъг…

актуален брой на вестник Конкурент