Здраве

Липсата на сън има същия ефект като препиването

  10.11.2017 10:04             
Липсата на сън има същия ефект като препиването

Липсата на сън не просто ни кара да си легнем на бюрото следобед и да се чувстваме уморени, но тя също така отслабва ключова комуникация между невроните в мозъка, откри ново изследване. Отслабването в сигналната мрежа на мозъка може да доведе до дупки в паметта и до проблеми с концентрацията. А това, по някакъв начин, е сравнимо с ефектите от препиването с алкохол.

Учените са изследвали 12 пациенти, на които са били прикачени електроди, които следят активността на мозъка. Особено внимание е било отдeлено на невроните в темпоралния дял на мозъка, който отговаря за визуалната памет и визуално доставяната информация. Учените установили, че кога пациентите са ставали по-уморени, активността на невроните се е забавяла и е губела от силата си.

“Сериозната умора има много сходен ефект върху мозъка, както пиенето на твърде много алкохол”, коментират от екипа. “Явно имаме нужда от медицински стандарти, които да идентифицират умората при определени релевантни групи хора, като например уморените шофьори, за да се избегнат инциденти”.