Събития

Видин се поклони на Владимир Зарев

  09.11.2017 17:13             
Видин се поклони на Владимир Зарев

Видинският кмет присъства на творческата вечер, организирана по повод 70-годишнината на писателя Владимир Зарев в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Той поднесе своите поздравления по повод юбилея и във връзка с полученото високо отличие - държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г.

„Искам да ви уверя, че винаги сте добре дошъл в нашия град, че сте част от неговото „битие“ и неговата гордост”, обърна се към госта кметът. Той припомни, че преди 3 години Владимир Зарев е получил званието „почетен гражданин“ на Видин, гласувано с пълна подкрепа от общинския съвет и приветствано с радост от всички видинчани. „Така че тук вие сте у дома си“, каза Огнян Ценков. Градоначалникът подари на видния гост картина, изобразяваща крепостта „Баба Вида“ и му връчи поздравителен адрес, с пожеланието за много здраве, благополучие и творческо дълголетие.

Писателят благодари за вниманието от страна на видинския кмет и на всички свои почитатели. Той сподели, че пише нова книга за Видин и си пожела да идва по-често, да бъде в атмосферата на града, защото е силно привързан духовно към него. Владимир Зарев е автор на повече от 15 книги, сред които трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“. По-голямата част от действието в първия роман се развива във Видин и околностите му и разказва за живота на рода Вълчеви в периода от 1890 г., като проследява събитията след Освобождението, до 1944 г.