Здраве

Инфарктът ни удря според кръвната група

  09.11.2017 13:20             
Инфарктът ни удря според кръвната група

Хората, които са с кръвна група О, са по-защитени от инсулт или инфаркт в сравнение с тези, които имат кръвна група A, B и AB, показва ново мащабно изследване. Откритието трябва да помогне на лекарите да разбират по-добре сърдечносъдовите заболявания и техните усложнения, каквито са мозъчният удар и инфарктът.

Кръвните групи А, В и АВ са с по-голяма концентрация на специален протеин. Разликата се дължи на това, че хората от трите кръвни групи имат по-голяма концентрация на вещество, което съсирва кръвта. Тези заключения бяха оповестени от Европейското общество по кардиология като извод от анализ на данните на 1,3 милиона души. Оказа се, че 15 от всеки 1000 души с група А, В или АВ са преживели инфаркт. Докато при хората с кръвна група 0 честотата била 14 от 1000. На пръв поглед това е незначителна разлика, но като се вземе предвид глобално колко много хора в света са това, цифрата изглежда внушително.

По-рано било установено, че за хората с кръвна група АВ е с 23% по-вероятно да страдат от сърдечни заболявания.

Кръвната група се определя от гени, наследени от двамата родители. Не е тайна, че много болести са причинени именно от влиянието на гените. Учените смятат, че има смисъл и трябва да се анализира всяка кръвна група по отношение на риска към определени заболявания.

Тя ще трябва да се взема предвид като рисков фактор наред с други показатели като възраст, пол и стойности на кръвното налягане. Например у хората от кръвната група АВ по-често се наблюдава повишено ниво на холестерола. При тях е по-вероятно да се наложи специално лечение на високото кръвно налягане.

Хипертонията им може да се развие доста рано. Във Великобритания около половината хора са с кръвна група О (48%). Затова учените включили в изследванията си над 770 000 души с групи А, В и АВ, както и 510 000 хора с група 0. Според статистиката около 1.5% от първата група и 1,4% от втората са преживели инфаркт или са имали стенокардия. Някои пациенти се намират в т.нар. „сива зона“, при която има риск, но той не е прекалено голям. При тях се предписва агресивно медикаментозно лечение.

Назначават се по-чести контролни прегледи за правилна оценка на риска. Има две групи лекарства, които категорично водят до увеличаване продължителността на живота при сърдечноболните, казват кардиолозите. Това са антикоагулантите (разреждат кръвта) и статините (действат за намаляване на холестерола). Има и препарати, които се дават за подобряване на комфорта на живот. За лекарите най-важен е ефектът за намаляване на усложненията и увеличаване на продължителността на живота. Странични ефекти може да настъпят при високодозисна терапия (агресивно лечение със статини), ако тя не е съвсем точно индицирана. Това обаче са по-скоро изключения или единични случаи.