Свят

Хората разбират какво се случва с тях след смъртта

  09.11.2017 12:04             
Хората разбират какво се случва с тях след смъртта

След смъртта хората осъзнават, че са починали и разбират, какво се случва около тях. Това заявиха учени от Медицинското училище Langone към Нюйоркския университет.

Лекарите определят смъртта, когато сърцето спира да работи: кръвта престава да постъпва в мозъка, което води до почти моментално спиране на неговата работя. Мозъчните клетки умират, но това може да отнеме няколко часа след клиничната смърт, заяви ръководителят на изследването Сам Парниа.

Човешкото съзнание обаче не се изключва веднага при спирането на сърцебиенето. Хората в „първа фаза на смъртта“ запазват способността си да възприемат. Доказателство за това явление са случаите, когато преживялите спирането на сърцето могат в подробности да опишат, какво се е случвало около тях по време на клиничната им смърт.

„Те разказват, че са виждали лекари и медицински сестри и са чували техните разговори – факти, които те няма как да знаят иначе“, отбелязва Парниа. Ученият заяви, че тези спомени са потвърждават и от медиците. Те са учудени, че техните пациенти, които по същество са били мъртви, помнят в детайли това, което се е случвало. /РИА „Новости“