Свят

21 малко известни факти за Тайните служби

  09.11.2017 10:07             
21 малко известни факти за Тайните служби

Тайните служби на САЩ (US Sеcret Service) са обвити в мистерии и митове. Какви са тези хора в черни костюми? Във филмите те винаги са тъмни очила и слушалки в ухото. Но трудно ще ги разпознаете, ако ги срещнете в реалния живот. Ето някои факти за специалните агенти, представени от Bright Side. Ще се опитаме да повдигнем булото на тайната и да научим нещо повече за тяхната професия.

21. Те са повече, отколкото си мислим

Когато говорим за Тайните служби, често си представяме малка група елитни части. Всъщност те са 6500. Като изключим личната охрана.

20. Не охраняват само президента

Не само президента, но и семейството му, бившите президенти и техните семейства също са под тяхна закрила. Тайните служби също така охраняват гостите на президента и всеки, който президентът иска да е охраняван.

19. Има три фази на службата

Агентите първо не участват в полевата работа. Те трябва да работят в офиса в продължение на три години, ако искат да се изправят пред по-предизвикателни задача (тази фаза продължава от 4 до 7 години). Във финалната фаза агентът или бива издигнат на по-висока позиция, или се връща в офиса.

18. Тренирани са да се хвърлят пред куршумите и да оцеляват във водата

Преди всяко важно събитие Тайните служби предвиждат и проиграват всички възможни сценарии като опити за покушение и престрелки. Те използват специални куршуми за тези тренировъчни сесии. Всички агенти преминават 8-седмичен курс по усъвършенстване на уменията.

17. Готови са да оказват първа помощ

Всеки агенти има базови медицински умения и готов да запази спокойствие в критична ситуация, което е нужно, за да спаси живота на някого преди да пристигне линейка или да стигнат до болницата. Маршрутът на всеки президент е преценен внимателно, така че на 10 минути винаги да има болница.

16. Винаги носят банка с кръвта на президента

Агентите винаги са готови да използват медицинските си умения, за да извършат кръвопреливане, ако се наложи. Винаги се носи банка с кръвта на президента, за да не се рискува с донори.

15. Маунт Уедър не е мит

В планината има подземен бункер, която за използва, за да се скрие един представител на правителството по време на събитие, в което се събират всички други държавни власти. Тъй че ако терористи се опитат да избият всички във властта, най-вероятно няма да се справят.

14. Президентите също имат кодови имена

Както знаем от филмите, секретните служби имат кодови имена за всичко – и президентът не прави изключение. Те често използват имена, започващи с една и съща буква за цялото семейство. Например, Барак Обама е Ренегейд, съпругата му е Ренесанс, и дъщерите им – Рейдиънс и Роузбъд.

13. По пода на Овалния кабинет има сензори за движение.

Едно от правилата на секретните служби е, че президентът не трябва да остава сам. И ако президентът иска да остане сам в Овалния кабинет, без агенти, те могат лесно да се проследят всяко движение и потенциална заплаха с помощта на сензорите по пода.

12. Участват във всички хобита на президента

Тъй като президентът не трябва да остава сам, агентите участват във всичките му занимания. Г-н Президент, искате да направите сутрешния си крос? Няма проблем, идваме. Искате да отидете на излет? Там сме. Да опитате да карате скейтборд? Е, знаете...

11. Отиват на лекар с президента

Президентът не може дори да отиде на лекар без агент като ескорт, без значение за какво.

10. Проследяват всички заплашителни писма

Това не е мит. Тайните служби проверяват всички електронни и хартиени писма, които съдържат всякакви заплахи (дори и шегите). Организацията има база данни с хиляди видове мастило, за да улесни процеса на разследване.

9. Винаги наблюдават и записват всичко

Агентите използват колкото се може повече камери. Те са им от изключителна помощ, когато става дума за разплитане на инцидент и откриване на извършителя. След убийството на Кенеди, е решено винаги да има специален автомобил в президентския кортеж, който отговаря за видеозаписа.

8. Не се кълнат, че ще умрат за своя президент

Това е Холивудски мит. В реалния живот няма подобна клетва.

7. Има само един агент, убит в длъжност

Неговото име е Лесли Кофлет. Той е убит на 1 ноември 1950 г., докато пази Хари Труман.

6. Държат седалището си в тайна

Щабът на секретните служби се намира във Вашингтон в сграда без отличителни знаци. Около нея няма дори кофи за боклук (за да не може да се постави бомба). Сградата е разположена на улица с изключително кратко име: H.

5. Секретните служби са създадени в деня, в който Линкълн е убит

Хю Маккълох, секретарят на Министерството на финансите е човекът, който предлага да се създадат Секретните служби. Той представи идеята си на Ейбрахам Линкълн на 14 април 1865 г. По-късно онази същата вечер президентът е застрелян по време на театрално представление.

4. Секретните служби не са основани с цел защита на президента

Дори ако и да бяха създадени същата сутрин, секретните служби нямаше да спасят живота на Линкълн, защото основната им цел е била да се справят с фалшификаторите и финансовите измами. Всъщност организацията все още се занимава с подобни проблеми.

3. Никога не носят слънчеви очила на открито

Във филмите агентите винаги носят слънчеви очила и черни костюми. Реалните агенти никога не използват слънчеви очила по време на своята мисия, тъй като биха могли да пропуснат нещо важно заради блясъка или липсата на достатъчно светлина.

2. Понякога те също се провалят

В днешно време е особено трудно да скриеш каквото и да било, а грешките на секретните служби не са изключение. Една история разказва как Барак Обама е пътувал в асансьора с въоръжен офицер, докато мъж с нож влиза в Белия дом, прескачайки през оградата.

1. Ръцете им са винаги в готовност

Ако погледнете по-отблизо агентите на снимките, ще забележите, че ръцете им винаги са около кръста. Позицията им може да се различава, но смисълът винаги е един и същ: агентите са готови да реагират бързо и да вдигнат оръжията си.

Източник: Bright Side