Здраве

При синузит, задължително включете тези храни в менюто си

  07.11.2017 16:20             
При синузит, задължително включете тези храни в менюто си

При лечението на синузит се препоръчва правилна и балансирана диета с задължителен прием на витамини. Това е необходимо, за да се помогне на тялото да преодолее по-бързо инфекцията, а също и да увеличи защитата си. Важно е да запомните, че самата диета няма да излекува синузита, но ще помогне при процеса.

На първо място е необходимо да се спазва режим при пиенето на течности. При липса на течност (при по-малко от 1.5-2 л. дневно) лигавицата изсъхват, стената ѝ се изтънява и изтичането на секрет от синусите се влошава. В този случай е по-добре да се консумира гореща напитка (билков чай, зелен чай, каркаде), тъй като тя овлажнява лигавицата и подобряват състоянието ѝ. Билковият чай има специален ефект - благодарение на съдържанието на теофилин отпуска гладките мускули в стените на дихателните пътища и подобрява вентилацията на белите дробове.

Полезно е да ядете храни, които съдържат калций, особено ако сте ограничили приема на пълномаслено мляко като възможен алерген. Организмът се нуждае от калций не само заради здравето на зъбите и костите, но и за да предпази клетките от въздействието на вируси и алергени. Освен в млечните продукти, той се съдържа в китайското зеле, зелените растения, бадемите, аспержи, броколи, в овесената каша и сьомга, сардини, тофу.

Не трябва да забравяме продуктите, съдържащи витамин С, тъй като укрепват имунната система. Особено полезни са къпини, грозде и цитрусови плодове (при условие, че нямате алергия към тях), защото, наред с други неща, те са богати на биофлавоноиди, които имат противовъзпалителни свойства. В допълнение към тези продукти, витамин С се среща и в зелето, кивито, червения пипер, магданоза, лука, спанака, целината, доматите и малините.

Противовъзпалително действие има и витамин Е, който се намира в ядките (бадеми, лешници, фъстъци, кашу, орехи), сушените олодове ( кайсии и сливи), облепиха, шипки, спанак, киселец, сьомга, костур, някои зърнени култури (овесено брашно, пшеница, булгур).

Полезно е да ядете храни с цинк, тъй като осигуряват нормалното функциониране на имунната система, както и помагат в борбата с инфекции, вируси и токсини. Цинк има в свинското, агнешкото, телешкото, пуешкото и патешкото месо, кедровите ядки, фъстъците, фасула, граха, елдата, овесените ядки и пшеницата.

Важно е да ядете и храни с витамин А, който се нарича анти-инфекциозен витамин поради антиоксидантния му ефект и способността му да повишава имунитета. Той се съдържа в черния дроб, рибено масло, моркови, червен пипер, магданоз, сладки картофи, кайсии.

През периода на лечение, лекарите не ограничават консумацията на лютиви подправки и храни, включително чесън, хрян, лук, джинджифил, лют червен пипер, карамфил, канела и мащерка, тъй като те са естествено средство за отпушване на носа.

Някои експерти отбелязват ползите от меда при синузит, тъй като увеличава имунитета и подобрява състоянието на пациента. Но първо трябва да се уверите дали нямате алергии към него./ Zdrave.to