Събития

Бедствието „Миджур“, част ІІІ РАЗСЛЕДВАНЕ

  07.11.2017 16:10             
Бедствието „Миджур“, част ІІІ РАЗСЛЕДВАНЕ

Едно бедствие, сътворено от човека, е надвиснало над Северозападна България. Скрило се е в недрата на Стара планина, край село Горни Лом, община Чупрене. Там са складирани около 600 тона взривни материали. Бомбите буквално цъкат, както предрече преди време бившият министър на МВР проф. Веселин Вучков.

Част от тях, една нищожна част от около 20 тона се взривиха на 1 октомври 2014 г. и взеха живота на 15 души.

В поредица от материали "Конкурент" ще разкаже за размерите на бедствието "Миджур", което може да промени и географията, и картата на България, ако не дай си боже, бъде задействано. А е нужно малко - само една искра.

 

След кървавия инцидент от 1 октомври 2014 г., при който загиват 15 души, държавата обещава помощ на почернените семейства, както и тотално разследване на това по какъв начин стотици тонове боеприпаси са се озовали край Горни Лом. Три години по-късно обаче реално нищо от обещаното не се е случило, казват семействата на почернените.

Желание в първите държавни мъже обаче не липсва. Особено в месеците след голямата трагедия. "Конкурент" разполага със стенограма от заседание на МС от 10 декември 2014 г. Това е по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, в което се обсъждат мерки за извеждане на 190 614 противопехотни гръцки мини от складовете край видинското село. Става дума за стотици тонове тротил. Както и за боеприпаси, забранени за употреба от преди 35-40 г., които Гърция е предоставила на "Видекс" за утилизация срещу съответното заплащане. Договорът за унищожението е подписан още през 2008 г., показват документите.

Големият проблем е в количеството, останало за връщане в южната ни съседка. Ако всички тези боеприпаси трябва да бъдат натоварени на камиони, то те биха се хванали в повече от 35 ТИР-а, става ясно от заседанието на първите мъже в България по темата.

Според тогавашния министър на вътрешните работи проф. Веселин Вучков, става дума "за цъкащи бомби в прекия смисъл на думата". МВР-шефът допълва, че взривовете в "Миджур" са осуетили плановете на частното дружество, което е трябвало да утилизира наличните над 190 000 мини до края на 2015 г., както и да внесе още 420 000 от същите гръцки мини.

"Обезвреждането на мини, т.нар. "утилизация" е един бизнес за огромни пари, който обаче струва много човешки животи", казва проф. Вучков. Той предлага държавата да монополизира този бизнес, като обезвреди забранените от международните конвенции боеприпаси на въоръжение на българската армия. "За да не превръщаме България в кошче за отпадъци на оръжейните отпадъци, трябва да забраним вноса на чужди боеприпаси у нас за утилизация", допълва тогавашният МВР-шеф, личи още от стенограма на заседание на МС.

Според участващия в заседанието военен министър Николай Ненчев, някое от държавните дружества в България може да обезвреди гръцките противопехотни мини. Той предлага това да стане в Костенец или чрез "Дунарит". Незнаяно защо обаче идеята му не е приета.

По време на заседанието на МС премиерът Борисов раздава задачи на министрите на вътрешните работи, на отбраната, на правосъдието и на икономиката. Съответните ведомства трябва да решат проблема, защото: "... ами тези 190 хиляди мини! Ако и те бяха гръмнали, то щеще да отиде до Видин взривната вълна! Това са 76 тона взрив", казва Борисов. Думите на актуални министър-председател и досега са валидни, защото противопехотните мини продължават да се съхраняват в недрата на Стара планина край видинското село Горни Лом.

/следва продължение/