Здраве

Каква е разликата между сухата и влажната кашлица и как да се отървем от тях

  07.11.2017 15:52             
Каква е разликата между сухата и влажната кашлица и как да се отървем от тях

Кашлицата - постоянен спътник на заболявания на дихателната система, сърцето и стомашно-чревния тракт. Тя може да бъде причинена и от алергии или пушене. В тази статия ще говорим за основните видове кашлица – сухата и влажната.

Суха кашлица

Сухата кашлица не носи облекчение на човек, а само дразни гърлото и пречи на работа и почивката. В зависимост от продължителността, тя може да бъде остра, субакутна и хронична. Острата суха кашлица продължава не повече от 3 седмици и често е симптом на остра респираторна вирусна инфекция. Субакутната кашлица се задържа до 2 месеца и може да е усложнение от вирусна инфекция. Хроничната суха кашлица продължава повече от 2 месеца и е тревожен признак, който изисква незабавно посещение на лекаря.

Основните причини за суха кашлица:

Бронхитът - възпаление на бронхите, причинено от вирусна или бактериална инфекция.

Коклюш - инфекциозно заболяване, което причинява болезнена кашлица и повръщане. Най-често се среща при деца под 5 години.

Туберкулозата на белите дробове - опасна инфекция, която може да бъде асимптомна от дълго време. Сухата кашлица, без отделяне на секрет, е един от първите симптоми, заради които пациентите най-често се обръщат към лекар.

Фарингитът - възпаление на фарингеалната лигавица, което може да бъде причинено от вируси, бактерии, простуда, горещ или замърсен въздух.

Синузитът и ринитът могат да накарат секретът да потече във фаринкса и да предизвика пристъпи на суха кашлица.

Онкологичните заболявания на дихателната система често се проявяват при болезнена продължителна кашлица без видима причина.

Алергията често провокира суха, продължителна кашлица. Например, кашлица, причинена от алергия към домашни любимци, става хронична и човек често не подозира истинската причина.

Бронхиалната астма - причинява болезнена суха кашлица и пристъпи на задушаване. Това заболяване се дължи на генетични фактори, екология, хранене и алергични реакции на организма.

Паразити (особено аскариаза) причиняват суха кашлица, ако ларвите на паразитите навлизат в белодробната тъкан, трахеята, бронхите.

Болести на стомашно-чревния тракт (рефлукс-езофагит, хранопроводна фистула и др.) - част са от причината за суха кашлица без температура. Обикновено този симптом се проявява след хранене.

Сърдечната недостатъчност - причинява пристъпи на болезнена кашлица, недостиг на въздух, болка в гърдите. Често се случва през нощта.

Влажна кашлица 

Влажната кашлица се придружава от отделяне на храчки. При нея се премахва натрупаната слуз от ларинкса и се облекчава пациента. Появата ѝ обаче не говори за бързо възстановяване, а за изостряне на основното заболяване или появата на вторична инфекция.

Причини за влажна кашлица:

Грипът и остра респираторна вирусна инфекция - освен влажната кашлица, се проявяват и други характерни симптоми: треска, студени тръпки, припадъци.

Пневмонията - характеризира с продължителни пристъпи на влажна кашлица, през които се отделя течност от дробовете.

Абсцесът на белите дробове се съпровожда от влажна кашлица с отделянето на храчки с неприятна миризма.

По време на бронхит кашлицата с храчки изчиства дихателния тракт от излишната слуз. Обаче, отхрачването на гнойни зеленикави храчки е тревожен симптом, показателен за активирането на патогенни микроорганизми.

Туберкулозата на белите дробове се придружава от влажна кашлица в по-късните стадии на заболяването. При инфилтрираща туберкулоза е възможно хемоптиза.

Пушенето причинява бронхит на хроничния пушач, което е придружено от влажна кашлица. Слюнката може да е сива, безцветна или зеленикава.

СУТРЕШНА КАШЛИЦА

Сутрешната кашлица е характерен симптом на астма, хроничен ринит (когато спим по гръб слуз се влива в гърлото), езофагит, и алергии към полени, които са с най-високата концентрация във въздуха рано сутринта, по време на горещите сухи дни.

Влажната кашлица сутрин е опит на тялото да изчисти бронхите и трахеята от слузта, която се натрупва през нощта. Наблюдава се при коклюш, остра респираторна инфекция, бронхит. Също така, сутрешната кашлица е доста характерна за пушачите.

КАШЛИЦА ПРЕЗ НОЩТА

Пристъпите на кашлица през нощта пречат на пълноцения сън и много изтощават човек. Често причините са вирусни инфекции, които засягат дихателната система, алергии, бронхити, коклюш.

Хората, страдащи от кашлица през нощта, трябва да не спят по гръба, защото в тази позиция въздушните пътища се запушват със слуз.За да се преодолее кашлица през нощта, лекарите препоръчват преди лягане да се направи инхалация, да вземат отхрачващи медикаменти, да се пие мляко с мед и отвари от лечебни растения./ Zdrave.to