Konkurent
ТДМ

Здраве

Ваш приятел е получил тежка диагноза, никога не му казвайте, че...

2018-01-03 06:00 1079 0

Ваш приятел е получил тежка диагноза, никога не му казвайте, че...

Когато един от близките ни е сериозно болен, обикновено не знаем какво да му кажем за утеха - думите за подкрепа или звучат сладко, или ... не помагат, а се случва и да нанесат по-голяма вреда.

Един от водещите психолози и ръководител на Службата за онкологична помощ в Русия Олга Плъшчева дава своите съвети как да подходите в такава ситуация

Разбира се, дори не трябва да мислите за болка. Искате по най-добрия начин да помогнете на някого, който ви е скъп за теб, да го подкрепите, да го успокоите, да го мобилизирате, за да се бори с болестта, но той може да възприеме думите и действията ви по различен начин.

5 често срещани фрази

Всичко ще бъде наред! Със сигурност ще се възстановиш!

Казвайки тези думи ще се опитате да успокоите болния, но ако има хронична, неизлечима болест, давате фалшива надежда. В същото време поемете отговорност за състоянието му, въпреки че не знаете как ще се развият събитията.

По-добре е да кажете: "Много се притеснявам за теб и искам всичко да е наред".

Как си?

Изглежда, че тази фраза е безвредна и неутрална. Но ако всеки ден питате как са нещата, човек може да се отегчи. В края на краищата той постоянно чува този въпрос - от лекари, роднини, познати, приятели, колеги на работа. Тогава той може да се умори не толкова от въпроса, колкото от пекалената загриженост.

Някои хора мислят, че не могат да се справят без тях, затова се опитват да спасят целия свят. Но помощта е добра, когато е потърсена.Ето защо не е необходимо да се насилва доброто!

По-добре е да кажете: "Аз съм толкова притеснен, че искам да знам как си всеки ден. Имаш ли нещо против? Кога мога да се обадя?

Мой приятел беше по-зле.

Искате да покажете на любим човек, че ситуацията не е безнадеждна: други също са сериозно болни и се оправят. Въпреки това той може да смята, че смятате, че болестта му е глупост и състраданието ви е преструва, което, разбира се, ще го обиди. В края на краищата, всеки човек изпитва болестта по свой начин. Не е възможно да се сравняват болните хора - това не е конкуренция.

По-добре е да кажете: "Знам, че не е лесно за теб, но знай: винаги ще съм насреща! "

Изглеждаш страхотно! Дори не може да се каже, че си болен!

Тази фраза е добра, ако не лъжете. Ако не вярвате на това, което казвате, болният ще се почувства излъган. Но ако видите, че лечението е добро - човекът е загубил торбичките под очите си и започва да се усмихва, но тази фраза е наистина ценна.

По-добре е да я използвате в момент, когато това съответства на реалността, подкрепено с конкретни факти.

Ти си силен, ще успееш!

С такива думи се опитваме да засилим самочувствието на човека. Но в същото време ясно заявяваме, че той не бива да бъде слаб. Въпреки че всеки има право да бъде слаб и да търси съчувствие от другите.

По-добре е да кажете: "Спомням си колко добре си се справил ... (дайте пример, който потвърждава думите ви). Това ще му напомни за скритите му възможности.

Разберете какво се случва

Това са примерни препоръки. Универсални думи за подкрепа за всички и при всякакви условия не съществуват - хората са различни.

„Важно е да разбирате това, което се случва с човека. Например, след като научи за диагнозата, той е в шок (етап на отричане на болестта). Вътрешното му състояние е такова, че той не чува никого и не възприема нищо. В тази ситуация не е нужно да казвате нищо, просто стойте наблизо. Дайте му подкрепа - той ще я почувства интуитивно.

След етапа на отричане започва етапът на гняв. Човекът търси виновните за своето състояние. Ядосан е на съдбата, лекари, роднини и приятели. Може да се раздразни на всичко, включително думите ви. Ето защо е по-добре временно да се оттегли: не го притискайте, не аргументирайте, не настоявайте.

Думи и дела

И не забравяйте, че пациентът се нуждае не само от устна подкрепа, но и от специфична помощ. Вместо стандартното: "Ако има нещо, обърни се - мога да помогна" - по-добре е да попитате директно, как да помогнете.

Например: „Може би трябва да полея цветята, докато си в болницата? Или да плащтя наема за апартамента? Или да те придружа до лекаря или да ти донеса прясно изцеден портокалов сок?“

За вас това не е нищо. Но за болния ви близък - помощ./ Zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Леглото трябва да
2018-04-21 06:00
195 0
Прилежните домакини застилат всяка сутрин леглата с покривало и наистина, така е по-естетично, създава чувство за ред в стаята. Само че този навик може да таи коварна…

Най-разпространените митове за бръчките
2018-04-20 06:00
365 0

Как се грижите за вашата кожа на лицето? Вероятно я подхранвате всеки ден с крем, правите си маски, посещавате процедури при козметик или пиете


10-те най-чести причини за главоболие
2018-04-19 06:00
420 0
Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми.  Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея…

Нямате представа какво ще ви се случи, ако пиете зехтин на гладно
2018-04-18 06:00
735 0
Зехтинът представлява маслиново масло. Използва се предимно в кулинарията, но също така намира приложение и в козметиката, пише gotvach.bg. Зехтинът е идеален заместител на олиото, защото е…

актуален брой на вестник Конкурент