Събития

Монтана строи снегорините преди зимата

  02.11.2017 15:21             
Монтана строи снегорините преди зимата

13 машини ще чистят улиците на Монтана от снега тази зима, съобщи кметът Златко Живков. Той инспектира готовността на фирма „Чистота” за предстоящия сезон.

„За втора поредна година купуваме нов трактор. Ще обявим и процедура за доставка на специализиран електротомобил за обработка на площадите. Новият трактор струва 203 000 лева и сме го платили с отчисленията от таксите, които внасяме в РИОСВ за експлоатацията на депото. Всяка община, която кара боклука си на регионалното депо, внася такава такса и с решение на регионалния съвет, част от тези суми се връщат обратно в общините и се ползват за подобравяне на парка за снего и сметопочистване”, обясни Живков.

Разходите за поддържането на улиците и тротоарите в Монтана при снежна зима достигат до около 120 000 лева. Тази година парите са увеличени с 10 на сто, каза още кметът. Средствата се влагат в  инертни материали, горива и заплащане на извънредния труд на хората, които нощем и през почивните дни се борят със снега. 900 тона пясък, 100 тона сол и химически смеси ще спасяват града от заледяванията и снеговете.

„Досега химикали се ползваха  само срещу заледяванията на стълби и пространства пред обществените сгради, от тази година ще увеличим терените, които ще обработваме с тях”, уточни Живков.