Събития

Бедствието "Миджур" РАЗСЛЕДВАНЕ, част ІІ

  02.11.2017 14:43             
Бедствието \

Едно бедствие, сътворено от човека, е надвиснало над Северозападна България. Скрило се е в недрата на Стара планина, край село Горни Лом, община Чупрене. Там са складирани около 600 тона взривни материали. "Бомбите буквално цъкат", както предрече преди време бившият министър на МВР проф. Веселин Вучков.

Част от тях, една нищожна част от около 20 тона, се взривиха на 1 октомври 2014 г. и взеха живота на 15 души.

В поредица от материали "Конкурент" разказва за размерите на бедствието "Миджур", което може да промени и географията, и картата на България, ако не дай си боже, бъде задействано. А е нужно малко - само една искра.

 

 

Само близките на загиналите две жени и 13 мъже си спомнят за тях – това е очевидният извод 3 години след трагедията от 1 октомври 2014 г. в завод „Миджур“. След канодата от взирове и останалия лунен пейзаж, сякаш и държавата получи амнезия, въпреки опитите й да се отърве от складираните взривни материали.

Прокуратурата обаче повдигна обвинения по делото срещу 4 души, но процесът по стара българска традиция започна да се „точи” във времето.

След много прехвърляния между видинския и софийския окръжен съд, мегапроцесът започна в  дунавския град през февруари 2016 г. с конструиране на участниците в процеса. Досега по него са проведени 25 заседания.

Видинският окръжен съд започна разпитът на свидетелите по делото „Миджур”  и до сега са разпитани 126 свидетели.Разпитите на свидетели и  вещите лица ще продължат дълго, коментираха магистрати. Пред съда трябва да застанат общо 200 свидетели и 40 експерти-вещи лица. От ноември т.г. до края на януари 2018 г. магистратите са насрочили 13 съдебни заседания: шест от тях са през ноември, 3 пъти съдът ще заседава по мегаделото през декември, а 4 – през януари.

Обвинение е повдигнато на четирима души – собственикът на завода Валери Митков, бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, бившият началник на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, бивш директор в икономическото министерство. Съдия по делото е Владимир Стоянов, а прокурор - Мирослав Костов. В процеса са конституирани 48 частни обвинители, това са наследници на загиналите.

От  24 април т.г. обаче фабриката за боеприпаси „Миджур” в Горни Лом вече си има нов собственик - „Миджур Манеджмънт Кънстракшан" EООД, с адрес на регистрация за управление в Търговския регистър в село Горни Лом.  Управител на дружеството е Иво Иванов, бивш началник на РПУ в Лом и ексградоначалник на ктрайдунавския град. Според Иванов, дружеството е 100% българско. Намеренията на „Миджур Манеджмънт Кънстракшан" ЕООД  е  в завода  да започне производството на патрони като, за да сведе до минимум рисковете, ще изгради контролно изпитателна станция. Намеренията на новия собственик са предприятието да заработи от следващата година и да произвежда боеприпаси от различен калибър , на първо време – калибър 12.7 мм, за които има контрагенти, каза Иванов. Той допълни, че  инвеститорите, са сериозни, инвестиционните им намерения – също. Идеята им е след получаване на всички разрешителни и лицензи от компетентните органи, да изградят първоначално един нов цех, а в последствие и втори. И двата цеха ще бъдат оборудвани с напълно ново оборудване. Намеренията на новия собственик са предприятието да заработи от следващата година .

Към момента новият собственик е пуснал уведомление за инвестиционни намерения в община Чупрене, кметството в Горни Лом и РИОСВ-Монтана, както и всички необходими съгласователни документи до различните  компетентни органи в страната. Теренът и състоянието на фабриката е било  огледано от украински специалисти, които са наети като консултанти на новия собственик.

В момента  във фабриката на работа са назначени 16 души по трудови договори  и 16 на граждански договори по Закона за задълженията и договорите. Теренът на фабриката, който се разпростира на 357 дка площ, се почиства, изхвърлят се изсъхнали клони и дървета, боклуци, почистват се вътрешните пътища, ремонтира се осветлението. Заводът има денонощна охрана , видео наблюдение и  СОТ и достъпът в него е стриктен, а работещите преминават през строг контрол.  Назначените на граждански договори получават по 3.75 лв. на час.

Най-сериозният проблем към момента е, че на територията на завода все още са останалите от предишния собственик необезвредени над  190 000 противопехотни мини.

Те стоят в складови  помещения, което е запечатано в дните след взрива и са на съхранение. По думите на управителя на дружеството Иво Иванов, новият собственик е закупил целия терен на завода и прилежащите му части, включително и складовете ,в които са необзвредените мини. Собствеността върху мините  е останала на предишния собственик фирма „Видекс”. След влизането си във владение новият собственик „Миджур Манеджмънт Кънстракшан" EООД е отдал под наем на „Видекс” складовете. Така новите собственици попадат в омагьосания кръг – мините са на терена - необезвредени и докато те са там, трудно може да се започне каквото и да било производство и да се получи разрешение за това. Държавата е тази, която трябва да реши този казус и да разпореди къде трябва да се унищожат тези  над 190 000 противопехотни мини.

Местните хора обаче не гледат с добро око на тези намерения. Много от тях подкрепят идеята заводът да работи, но не са малко и онези, които са на противното мнение. Заради притесненията на населението Ваньо Костин, кметът на община Чупрене, в чиято територия се намира село Горни Лом, сигнализира до две министерства за ситуацията. Писма бяха изпратени до вътрешното и военното ведомства. „Притесненията идват от това, че в складовете все още има доста боеприпаси – не са само мините, но и други взривни материали, боеприпаси. Няма експерт, който да се подпише под становището, че те няма да гръмнат, ако продължават да се съхраняват по начин, както досега“, коментира Костин.

Местните шушукат, че зад новия собственик прозира старият – Валери Митков, а упражнението се прави, за да се заметат следите, а при осъдителна присъда поисканите от наследниците на загиналите 15 000 000 лева да не се дължат от никого.

В подкрепа на това твърдение Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива на 1 октомври 2014 г., е провел свое частно разследване. В него мъжът успява да докаже, че според търговския регистър фирмата е регистрирана в столицата на Шотландия – Единбург, като едноличният й собственик е внесъл капитал 5 000 лева. Шотландският собственик TL Well Solutions  от своя страна е дружество, регистрирано в Белиз, което през май т.г. е сменило . друго дружество в собствеността. След Белиз следите се губят, твърди Димитров.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ