Здраве

Кръвен тест открива причините за алергия за 5 минути!

  31.10.2017 14:13             
Кръвен тест открива причините за алергия за 5 минути!

Успешно завършиха клиничните изпитания в САЩ за най-бързия до момента кръвен тест за алерген.

Традиционният начин за идентифициране на причините за заболяването е да се изследват кожните реакции чрез инжектиране под кожата на известни алергени. Този метод е много болезнен за пациентите и е ограничен от броя на пробите, обикновено до 20.

Също така алергиите могат да бъдат открити с помощта на кръвен тест. Но този метод на диагностика отнема много време. Сега има и трети начин. Неин автор са биомедицинската компания Абионич, която разработва устройството за експресен кръвен анализ за седем години.

Компактното устройство работи по следния начин, пациентът взема кръвна проба, която след това се смесва с реагента. Решението е поставено върху специален тест диск, който се вкарва в устройството. Лекарят записва данните на пациента и въвежда информация за необходимостта от определени проби. 

Резултатите се появяват в рамките на 300 секунди, в редки случаи времето за учене може да достигне до 20 минути. В Европа устройството вече се използва широко. В средата на октомври тя беше одобрена в САЩ.

Био-инженери са разработили специален детектор под формата на дистанционно управление, което помага на страдащите от алергии, за да проследяват най-често срещаните хранителни алергени, като например фъстъци или мляко.

zdrave.to