Здраве

Падна един мит за масажа, експерт разкри колко често трябва да се прави и може ли да бъде вреден

  26.10.2017 12:23             
Падна един мит за масажа, експерт разкри колко често трябва да се прави и може ли да бъде вреден

Мария Корокина, терапевт на фитнес клуб, разказва какъв ефект има масажът и колко често трябва да се прави той, за да се види резултатът. Тя също така разбива най-популярния мит за масажите.

Масажът ускорява циркулацията на кръвта и има ефект на лимфен дренаж. Кръвта тече в масажираните места и подобрява храненето на тъканите, ускорява метаболизма. Но когато говорим за масаж на хора с наднормено тегло, трябва да се знае, че само той не е достатъчен, за да се отслабне. Необходимо е да се комбинира с упражнения и диета. Ако нямате противопоказания, може да отидете и на сауна.

Основната задача на всички техники за масаж е облекчаване на напрежението. Другите функции са вторични помощни.

Всеки масаж има антицелулитен ефект. Може да се наблегне само на проблемните области – задните части, корема, бедрата и по-рядко ръцете. Възможен е масаж и на цялото тяло.

Китайският гваш масаж и акупресурата пък увеличават мускулния тонус, изглаждат релефа на кожата, намаляване на количеството на подкожната мазнина. Голяма популярност печелят и LPG масаж (котролиран вакуумен масаж). Той се бори не само с целута, но и в също така намалява стриите. Различните видове масаж наброяват над 400.

Класическият масаж е желателно да се прави два или три пъти седмично. Дълбок тъканен масаж е препоръчително да се прилага не повече от веднъж седмично, тъй като на клетките им е необходимо време, за да се възстановят. Все пак броят на процедурите за всеки човек се определя по различен начин. Желателно е да се прави масаж постоянно. Човек мие редовно зъбите си, за да са здрави, подобно е положението и с масажите. Създайте си навик да посещавате масажния терапевт поне веднъж седмично.

Как се прави самият масаж?

Класическата версия се състои от четири етапа.

Допир. Масажистът установява контакт с клиента, пита за желанията му, дали има някакви заболявания и по-голяма чувствителност на кожата. Това е необходимо,, за да може експертът да определи от какъв тип масаж се нуждае клиентът.

Разтриване с пилинг. Основната цел на това е да се увеличи кръвообращението, да се ексфолира кожата и да се отворят порите. Веднага след процедурата кожата локално се зачервява. Ако се пропусне тази стъпка, следващата може да се окаже болезнена. А задачата на специалиста е да сведе до минимум болката. Тук нещата се усложняват, ако човек има подуване, застой в лимфата и целулит на трета или четвърта степен. Много хора смятат, че след като процедурата е безболезнена, тя е неефективна. Това е мит. Има и безболезнени техники.цНеобходимо е да подгрявате подкожната мазнина възможно най-добре. Ако състоянието на здравето позволява, преди масажа може да посетите сауната.

Масажиране на мускулите. За комфорт, движенията на масаж се редуват с лимфен дренаж. Целта е да се засили метаболизмът и да се отстранят токсините от тялото. Този масаж е еквивалентен на половинчасова сесия във фитнеса със средна интензивност.

Отпускане или тонизиране. Това е последният етап. За хората с начин на живот, изпълнен стс стрес и малко движение се препоръчва да приключите сесията с леко потупване. Ако клиентът дойде в началото на работния ден, тези движения ще го тонизират и той ще се чувства по-добре.

Противопоказания и странични ефекти

Противопоказанията са стандартни: онкологични и гинекологични заболявания. С масажа на лумбосакралната област кръвообращението ѝ се увеличава, а това помага за развитието на болестта.

Масажът за отслабване може да бъде приятен и без натъртване. Трябва да изберете професионалист, който да ви натовари с енергията си. Ако след сесия се чувствате негативно и недоволни, сменете масажиста. Опитайте различни техники и намерете най-правилната за себе си. Приемете процедурата не само за целите на лечението, но и за превенция.

zdrave.to