Събития

Е. Димитров-Ревизоро: Пивоварите са единственият отрасъл на светло

  23.10.2017 15:26             
Е. Димитров-Ревизоро: Пивоварите са единственият отрасъл на светло

Производстровото на бира у нас е единственият отрасъл, който работи изцяло на светло. Това каза при посещението си в „Ломско пиво” народният представител Емил Димитров – Ревизоро, който е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в Народното събрание.

„Нашата комисия се занимава с горива, алкохол и цигари – акцизните стоки. Още в самото начало взехме решение не производителите да идват при нас със своите проблеми, а ние да ходим при тях, но само ако ни поканят. До момента са се отзовали всички пивовари, вероятно защото това е едиственият бизнес с акцизни стоки, който работи изцяло на светло – плащанията са на светло, имат измервателни уреди и всичко, което се изисква от закона.”, подчерта Димитров. Той е категоричен, че ако всички работят така, „пътищата в Северозапада ще са други”.

 „Ломско пиво” АД е наследник на основаната през 1894 година от чешките братя Милотин и Хозман пивоварна в крайдунавския град.  Тя  е един от малкото останали заводи с изцяло българска собственост. Дружеството произвежда асортимент от 11 продукта под марките Алмус, Мизия, Дунавско, Gredberg, Robeer и Шопско пиво. Продуктите на пивоварната неколкократно са отличавани с медали на Международното изложение “MONDE SELECTION” – Брюксел, Белгия.

Ломско пиво” АД е акционерно дружество, учредено през 1997 г. и е единствената пивоварна, чиито акции  са регистрирани за търговия на Българска фондова борса.

Малката независима бирена фабрика е внесла в хазната за 2016 година 921 542 лева акциз и 839 000 ДДС, обясни изпълнителният директор Красимира Владимирова. За тази година до 30 септември внесеният акциз е 693 000 лв и ДДС – 527 000 лева за реализирани 9 милиона литра пиво.

Във фабриката работят 130 човека, което е над 5 на сто от всички работещи в бранша, каза Димитър Чукарски.

„Ломско пиво” е регионална марка. Продава се в регионите на Монтана Видин и Враца, но само до Мездра. В момента хит на пазара е червената и тъмната бира с марка „Алмус”, за чието производство малцът пристига от Германия.

Ломската бирена фабрика произвежда пиво по класическа рецепта, обясни още Чукарски. На Балканите има две такива пивоварни, втората е в Албания.

„Дошли сме на място, за да бъдем полезни. Предстои обсъждане на данъчни закони и ние трябва да сме готови със законодателни инициатива. Пивото е остров на реда и спокойствието. Хората плащат данъци, имат уреди, плащат и заплати. Това е единственият бранш, който има само един съюз и всички, без мездренската пивоварна, членуват в него.”, подчерта народният представител Емил Димитров.

Целта на изнесеното заседание на комисията е да чуе от производителите как законотворците могат да бъдат полезни за бранша.

„Ако горивата и производителите на алкохол изпълняват разпоредбите като пивоварите, ще има пари в хазната и със сигурност те ще бъдат инвестирани в нещо полезно за хората. Това е целта ни”, подчерта Димитров.