Събития

Посланици на ППМГ – Враца посетиха Турция по проект

  23.10.2017 11:33             
Посланици на ППМГ – Враца посетиха Турция по проект

Представителна група на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца взе участие в транс-национална мобилност в училище „Нухмехмет Кючукчалък”, гр. Кайсери - Турция по проект „Раздвижи тялото и ума си – здравословен начин на живот на юношите“.

Акцент в програмата на посещението бяха обучителните дейности за ученици, свързани със здравословното хранене, менталното здраве и физическата активност. По време на работната среща бяха представени трите крайни продукта от изтеклата първа година на проекта. Това са: DVD „Да се раздвижим чрез народни танци”, DVD „Да спортуваме заедно” и готварска книга с национални храни. Принос към трите продукта с предоставяне на свои видеа и презентации имаха всички осем училища-партньори, а за изготвянето на крайната им визия отговаряха представителите на Испания, Франция и Латвия.

Следващият етап на Програма „Еразъм +“ е посветен на хигиената и приготвянето на храната според изискванията на религиите на страните-партньори. В тази връзка за учениците бе подготвена тематична сесия, на която се запознаха с изискванията на исляма, православието, католицизма и юдеизма. Домакините бяха подготвили и допълнителна сесия по смехотерапия, забавни игри и походи сред природата. Чуждестранните участници усяха да научат интересни факти за историята, географията и културата на Република Турция. Атрактивно и забавно бе състезанието с интерпретация на скоропоговорки на различни езици, съвместните спортни игри и посещението в Научен център Кайсери.

В един от големите търговски центрове на турския град бе представена изложба на български национални символи и храни. Демонстрирани бяха народни носии и фоклорни танци. Положително отношение към нашето сътрудничество изрази зам.-кметът на Район Коджасинан – Кайсери, както и началника на местното управление на образовението.