България

Оферта за млади инженери - 2 бона заплата и пари за наем

  20.10.2017 12:04             
Оферта за млади инженери - 2 бона заплата и пари за наем

Квартира, пари за наема и трудов договор, по силата на който за 2 г. млади инженери могат да обиколят четирите ключови звена във фирмата, да натрупат опит и да открият своето място. С такава оферта вчера фирма за бойлери и отоплителни уреди се включи в Ден на кариерата в Техническия университет заедно с още над 50 компании. Производителят за първи път участва в традиционния форум с 3 програми за привличане, „отглеждане” и развитие на бъдещите си кадри. Принудени сме да „ухажваме” по този начин младите висшисти и тези, на които предстои да се дипломират, за да намерим подготвени хора, призна Божидар Исаев, специалист в сектор „Обучение и развитие” във фирмата с производствена база в Шумен. 

В момента тя има нужда от инженери за различни позиции, пише в. "Марица". Схемата  за новопостъпващите е през първата година да работят на различни длъжности в сектор „Изследване и развитие” и конструктивно-технологичния отдел, където се проектират бойлери. През втората се минава през същите звена, но в производството на печки. Заплатата на всяка позиция е стартовата за съответната длъжност. В края на програмата  младите кадри са натрупали опит и могат да изберат къде да работят, но не са длъжни да останат във фирмата. Програмата се прилага от "Tesy" пилотно за втора година и вече дава резултати. Успоредно с нея компанията предлага и „пакет за релокация”, за да стимулира мобилността на висшистите. Ангажира се да осъществи контакт с агенция за недвижими имоти и да открие подходяща квартира, като поеме и разноските по наема. Обикновено това е апартамент, в който съжителстват двама или трима от новонаетите. Така в известен смисъл продължава и студентският купон, но вече придружен не с лекции, а с работа в реална среда. Инженерите ползват още безплатен транспорт с бус на фирмата и ваучери за храна. 

Въпреки добрите възможности, засега новият  персонал е основно от Северна България. Фирмата обаче разширява периметъра и настъпва към Пловдив, целейки се в кадрите на Техническия университет.  

В стажантските програми пък се включват наши младежи, които следват зад граница. През лятото за 3 месеца опит в отдела за продуктово и бизнес развитие  понатрупало момиче, което учи в Ротердам, друга стажантка пък се върнала от Белгия да оползотвори с практика месеците без занятия във вуза. Всеки от стажантите има персонален ментор, като на всеки две седмици се провежда разговор и с двамата, за да са види кой от какво не е доволен и в какво има напредък. Дори и след края на програмите поддържаме контакт с младежите, разказа Божидар Исаев. Той лично им звъни да се интересува как върви семестърът. Дори и да не започнат работа при нас, можем да ползваме креатива на тези младежи по различни проекти като външни консултанти, обясни той.

По думите му, бизнесът се отваря все повече към такива форми в преследването на подготвени хора, които могат да му бъдат полезни. Политиката става все по-гъвкава и извън класическите стипендиантски програми работодателите са склонни да дават и персонални парични бонуси на младежи, които са харесали. Така наскоро от "Tesy" платили една годишна такса на бъдещ инженер, в когото виждат потенциал и искат да го подпомогнат. 

Началната заплата вече гони 2000 лв.  

 Въпреки че фирмите все повече са склонни да глезят потенциалните си бъдещи служители и новонаетите, студентите не са твърде склонни да се откажат от живота в големия град. Не бих напуснал Пловдив, категоричен е Красимир Христов, който тази година завършва. С дипломата от специалността „Компютърни системи и технологии” ще търси реализация тук,  очаквайки стартова заплата поне 1000 лева. Вчера се огледа за стажантска програма, в която да понатрупа опит тази година и да стане сигурен в себе си. За началната заплата в първата си основна работа очаква около 2000 лв.   

Робот събира CV-та  

Робот, който екипът на „Шети” България нарича колегата Роби, посрещаше вчера студентите от Техническия университет на щанда на фирмата във фоайето на вуза. В производството металната му ръка поставя детайли в машините, затваря капака, а после го отваря и изважда готовия продукт. И Роби има 4-ма „колеги”, които правят същото вместо човека. Те са универсални роботи, а Мирчо е от клас индустриален - той пък пренася детайли с тегло до 100 кг из цеховете. Тъй като политиката на компанията е насочена към автоматизация и роботизация, оттам търсят младежи, които да са специалисти по машини с цифрово и програмно управление. Стажантските програми предлагат работа на трудов договор, но за 20 часа седмично, които да се съчетават с лекциите.