Свят

Емоциите, стресът и полезни съвети за това как да се възстановим от тях

  19.10.2017 10:41             
Емоциите, стресът и полезни съвети за това как да се възстановим от тях

Състоянието, наречено емоционален стрес, бързо става един бич на съвременното общество, който засяга милиони, предупреждава Bright Side.

Сред основните му симптоми са драстичният спад в жизнеността и мотивацията, притъпяването на чувствата и общата невъзможност да се наслаждавате на живота. Тялото ни не може да се защитава срещу вредите, които емоционалния стрес тихо нанася с течение на времето. Нашето тяло плаща тежка физиологична цена за всеки миг, в който сме притеснени, напрегнати, разочаровани и ядосани. Емоционалния стрес „възпламенява” поредица от реакции в тялото ви, които са свързани с вашата симпатикова нервна система - тази част от нервната система, която ще увеличи шансовете си за оцеляване в екстремни ситуации. Емоционалния стрес е изключително вреден за вашето здраве, тъй като тялото ви реагира на него по същия начин, по който би реагирало, ако попаднете в опасност сред природата например. Симптомите, свързани с емоциите, представляват състояние, при което се наблюдава нетипично проявени чувства. Включват гняв, тревога, отвращение, вълнение, страх, щастие, радост, тъга, агресия, възбуда, чувство на празнота, вина, безпомощност и безнадеждност, загуба на удоволствие и много други.

За щастие, има и добри съвети, от които може да се възползвате. Ето какво можете да направите за да управлявате ефективно емоционалните стресови фактори в живота си и да се предпазите от създаването на здравословни проблеми.

Най-напред, бъдете честни за чувствата си. Гняв, чувство на неудовлетвореност и безпокойство - всичко може да ви помогне за личностното израстване и развитие на самите вас, ако сте честни със себе си и се стремите да откриете техните първопричини.

Дишайте дълбоко и равномерно, това винаги е важно. Ако направите това, може действително да намалите тонуса на симпатиковата нервна система и да повишите тонуса на вашата парасимпатикова нервна система, която е част от нервната система и която спомага за релаксацията и доброто храносмилане.

Прекарвайте известно време на спокойствие всеки ден в молитва, медитация или целенасочена сесия за релаксация. И трите са научно доказани за улесняване на релаксацията в тялото ви. Това може да понижи кръвното налягане, намалява честотата на пулса и подобрява кръвообращението.

Визуализирайте в съзнанието си положителни образи. Прекарайте известно време всеки ден във визуализиране на себе си, изживейте деня си по един балансиран и емоционално уравновесен начин.

Уверете се, че приемате хранителните вещества,от които имате нужда за здрава нервна система. Вашият хранителен статус може да определи цялата разликата между това да бъдеш в състояние да се справиш с определена доза стрес без проблеми и това бързо да си навлечеш здравословни проблеми, когато се сблъскваш със стреса.

Раздвижете тялото си. Това е добре установен факт, че редовната физическа активност е един от най-добрите навици, които можете да придобиете. Това ще ви помогне да избегнете депресията и да останете емоционално балансирани. Няма значение какъв вид са упражненията, които правите. Важното е да бъдете активни и да използвате вашите стави и мускули редовно.