Свят

Европейски учени алармират: Екологичният армагедон започна

  19.10.2017 09:46             
Европейски учени алармират: Екологичният армагедон започна

Група учени от Германия, Холандия и Великобритания са регистрирали намаляване от три четвърти на популацията на насекоми из цяла Германия. Това е сериозна заплаха за живота на Земята, отчитайки важната роля, която тези същества играят в хранителната верига и опрашването на растенията, се казва в статия, публикувана в Plos One.

От 1989 година етимолозите с помощта на специални капани в 63 района на Германия са събрали над 1 500 проби на насекоми. Било е установено, че общото тегло на хванатите насекоми за 27 години е намаляло със 76%.

Учените заявяват, че макар и измерванията да са правени в резервати на Германия, тези данни са точни за всичките райони на Германия, в които се развива селско стопанство.

Изследователите не назовават причината за резкия спад на броя на насекомите, но предполагат, че най-вероятните фактори са унищожаването от човека на естествените им среди на обитаване чрез пестициди и глобалното затопляне.

„Насекомите представляват около две трети от целия живот на Земята. В момента наблюдаваме ужасяващ спад. Изглежда, че човечеството прави огромни участъци от земя непригодни за повечето форми на живот и в момента е на път към екологичния армагедон. Изгубим ли насекомите, всичко си отива“, заяви професор Дейв Гулсон от университета в Съсекс.