Събития

След бунт намалиха водата

  18.10.2017 15:11             
След бунт намалиха водата

С 53 стотинки по-ниски от очакваното са сметките за вода на жителите на 26 населени места в общините Вършец, Чипровци и Георги Дамяново, научи „Конкурент“. Информацията за намалените цени на водата в трите балкански района беше потвърдена преди дни и от народния представител от ГЕРБ Дилян Димитров. Вместо 1.60 лв. за кубик вода без ДДС абонатите във Вършец, Горна и Долна бяла речка, Спанчевци, Горно Озирово и Клисурският манастир от 1 септември плащат по 1.17 лв. за кубик без ДДС. Същата е цената и за жителите на всички населени места в общините Чипровци и Георги Дамяново. Навсякъде в трите района водата е гравитачна или смесена.

В момента крайната цена за жителите на Вършец е 2.20 лв. за кубик с включено ДДС, такси канал и пречистване. В селата, където няма канализация, хората плащат 1.44 лв. крайна цена за кубик.

С решение на КЕВР от 9 август т.г. за всички абонати в област Монтана, без тези в община Берковица, която има собствено ВиК,  цената на кубик вода без ДДС бе определена на 1.60 лв. Това стана по силата на приет през 2015 година от народното събрание закон, според който абонатите на територията, обслужвана от едно водно дружество, трябва да плащат единна цена за вода, без значение дали тя е помпажна, гравитачна или смесена.

Жителите на балканските села и градове, където водата е основно гравитачна, обаче се вдигнаха на бунт, защото на практика цената за тях скочи със 111%.

Депутатите от ГЕРБ, както и зам.-регионалният министър Малина Крумова, поеха ангажимент да се опитат да облекчат абонатите в Балкана, които са основно възрастни хора с ниски пенсии. След дълги преговори сметките на хората паднаха с 53 стотинки.