Свят

С какви западни оръжия воюват терористите в Сирия и Ирак

  17.10.2017 09:58             
С какви западни оръжия воюват терористите в Сирия и Ирак

Руският автомат „Калашников” със своята простота и сигурност стана неотменим детайл от облика на терористите в Сирия и Ирак, също като американския Hummer. Но това не са единствените любими въоръжения в редовете на ИД. Руската телевизия „Звезда” направи подборка на други предпочитани западни оръжия сред терористите.

Glock

Наличието на съвременно стрелково оръжие у НАТО в толкова маргинална организация като ИД отдавна предизвиква въпроси. През 2014 г. ИД публикува видеозапис за екзекуция на заложници, разстреляни с австрийски пистолети Glock 19 трето поколение, произведени през 1998-2010 г.

Западни журналисти изяснили, че пистолетите са от партида, доставена от САЩ за иракски правоохранители в периода 2003-2004 г. и впоследствие изчезнали, тоест продадени на терористите.

Към 2007 г. американските военни по аналогичен начин са „загубили” в Ирак почти 200 хиляди единици различно стрелково оръжие.

М-16

Американската „черна карабина” (жаргонно име black rifle на М-16) е често срещана у терористите, при това в различни модификации. На фотографиите може да се видят, както съвсем стари образци, така и нови със скъпа оптика, например американските прицели ACOG. Повечето имат щампован на цевната кутия надпис „Property of US government”, позволяващ еднозначно определяне като американско производство, а не китайско копие.

FN-FAL

Белгийската щурмова карабина FN-FAL по разпространение заема второ място след „Калашников”: някога тя беше основен образец в НАТО, сега е остаряла, но още е на въоръжение в десетки страни.

МР-5

Картечният пистолет германско производство МР-5 се ползва с популярност сред правоохранителните органи в Европа и САЩ. Появяването на това оръжие сред терористите от ИД и то в различни модификации (включително на тясно специализираните МР-5К) предизвика интереса на западните журналисти.

Разследването не дойде до определени изводи за произхода му, вероятно голяма партида от тези картечни пистолети са вкарани в Зирия нелетално.

Browning M2A1

Основна картечница с голям калибър в армията на САЩ, на въоръжение от 1933 г. (патрон 12,7/99 мм, маса с триногата – 60 кг). При терористите това оръжие попаднало заедно с бронираните джипове Humwee: както призна иракския премиер Ал-Абади, само в Мосул армията загубила 2500 машини. На покрива на всяка кола бил инсталиран Browning M2, някои били комплектовани с гранатомети МК-19.

За американската армия фотографиите на терористите от ИД с Humwee станали сериозен удар по репутацията на машината, а би трябвало да е реклама като при пикапите на Тойота.