Събития

Кога ще дойдат инвеститорите във Враца?

  16.10.2017 16:38             
Кога ще дойдат инвеститорите във Враца?

Привличането на инвеститори във Враца е най-голямото предизвикателство в работата ми като кмет. Дори по-предизвикателно от завършването на Водния цикъл. Това написа в социалните мрежи градоначалникът Калин Каменов.

"Преди две години всеки потенциален работодател се отказваше още на входа на града заради трагичното състояние на основната пътна артерия. След реконструкцията на бул. “Васил Кънчов” бизнесмените поне започнаха да влизат спокойно във Враца.

Следващото препятствие беше състоянието на инфраструктурата в промишлените зони. Това бе преди всичко проблем за врачанския бизнес, но и външните инвеститори не бяха възхитени от идеята да закупят земя в район, където може да се влезе само с тежка техника. В последните месеци разрешаваме с усилени темпове и този проблем.

Последната преграда, която трябва да преодолеем, за да дойдат външни фирми в нашия град е да осигурим квалифицирана работна ръка. В бюрото по труда има регистрирани около 2000 души, но по-голямата част от тях нямат нужните знания и умения, за да бъдат ефективни работници в едно модерно производство. Във всички разговори с компании, които имат интерес да правят бизнес тук обяснявам, че е задължително да предложат по-добри финансови условия от конкурентите си в Мездра, Ботевград и Монтана. Много квалифицирани врачани работят там и биха се върнали да работят във Враца само при добри условия.

Истината е, че градът ни има лош имидж в бизнес средите. Заради лошата инфраструктура, заради някои порочни практики през годините и най-вече заради целенасочено наслагваните комуникации, за евтината работна ръка в Северозапада. Когато един бизнесмен години наред е бил канен във Враца под предлога, че тук има евтин труд, безспорно реалността го разочарова. Трудът на квалифицираните и можещи хора никъде не е евтин.

Смятам, че се справяме добре в решаването на инфраструктурните проблеми пред новите инвеститори. Осигурили сме и много имоти, които могат да бъдат закупени или дадени под наем за правене на бизнес. Остава да ги убедим, че тук има достатъчно квалифицирани работници на разумна цена. Стандартът на живот не е толкова висок, като в София. Но не може да е по-нисък от този в Ботевград, Мездра или Монтана".

*Публикацията е взета от личния блог на кмета на Община Враца Калин Каменов