Свят

Колко стари всъщност са телата ни?

  16.10.2017 10:47             
Колко стари всъщност са телата ни?

Възрастта реално е само едно число - тя не отразява точно колко остаряло е тялото ви и всъщност няма категоричен отговор как може да се измери това, пише Mental Floss.

Всяка част от тялото се възстановява с различна скорост. Така например, докато клетките в стомаха ви се възобновяват постоянно, онези които са в такъв важен орган като сърцето регенерират много по-бавно. От кожата през косата до мозъчната тъкан, всичко се подновява със своя специфична скорост и някои клетки си остават същите, с които сте били родени.

"Въпрос само на време е почти всяка част от тялото ви да се поднови", разказва Адам Коул в това интересно видео.

Всеки косъм на косата бива заменен на 2 до 7 години, а всеки ден стотици косми падат, докато на тяхно място израстват други. Погледнете и ноктите си - те са напълно нови след някакви си шест месеца. Няколко седмици са необходими на външния слой на кожата, за да се замени с нов. Средно на четири месеца пък в потока на червените кръвни телца се вливат нови. Стотици милиони клетки се раждат почти непрекъснато и също толкова загиват. При загуба на тегло или напълняване, клетките стават по-малки и по-големи.

Определени части от мозъка развиват нови неврони в хода на човешкия живот, но по-голямата част от тях се създават още с раждането и се запазват. Запазва се и зеницата на окото ви, с което четете тези редове.