Здраве

Внимание, диабетици! Трябва да включите тези храни в менюто си

  15.10.2017 15:21             
Внимание, диабетици! Трябва да включите тези храни в менюто си

Не е тайна, че диабетът е заболяване, от което човек не може напълно да се излекува в момента. Пациентите обаче могат да забавят развитието на болестта и значително да подобрят състоянието си. За да направят това, е достатъчно да се хранят правилно и да добавят в диетата си някои продукти.

Диабетиците на първо място е необходимо да ядат много зеленчуци и плодове. Особено полезни са гроздето, боровинките, ябълките и червените боровинки. Според експертите тези продукти съдържат вещества, които помагат да се контролират нивата на кръвната захар, и които помагат в борбата срещу възможните усложнения от диабета. Важно е да се отбележи, че е необходимо да се ядат пресни плодове и зеленчуци, а не да се заменят със сокове, особено опаковани. Полза от тях почти няма, но има много захар, която всъщност е напълно противопоказна.

Също така е полезна овесената каша.Тя съдържа много въглехидрати, които обаче не предизвикват остър скок в нивата на кръвната захар. Освен това, овесената каша помага за регулиране на храносмилането и отстраняване на токсините от тялото.

Учените смятат, че за предотвратяването и контрола на диабета е важно тялото да получава достатъчно омега-3 мастни киселини, както и други здравословни мазнини. При диабет се препоръчва да се сведе до минимум консумацията на месо, като се замени с морски дарове. Особено полезна е рибата, която е богата на мастни киселини. Също така трябва да се включи зехтин в диетата.

Диабетиците не рябва да забравят да ядат млечни продукти. Тук няма ограичения и може да избират в зависимост от вкуса си, но е важно да няма захар и други добавки.

Zdrave.to