Събития

Закриват пожарна в Северозапада, местните и огнеборци готвят протести

  15.10.2017 13:30             
Закриват пожарна в Северозапада, местните и огнеборци готвят протести

Противопожарният участък в Брусарци може да бъде закрит, твърдят огнеборци от регион Монтана. Националнато ръководство планира да закрие  12 малки пожарни и местните предполагат, че е възможно едната от тях да е тази в Брусарци. Момчетата  са притеснени и за съдбата на другите участъци в малките населени места.

60 огнеборци от цялата областт , недоволни от политиката в сектора и заложения минимален ръст в бюджета за догодина,  се включиха в националния протест в събота в  София.

Ако се закрие участъкът в Брусарци колите ще идват от Лом, а според местните това може да бъде фатално.

На територията на област Монтана има три големи противопожарни служби –Монтана,  Берковица и Лом.

Пожарното дело в град Лом се заражда веднага след Освобождението през 1878 г. със създаването на доброволна толумбаджийска тайфа, която участва в гасенето на пожари в града. На 24 юни 1879 г. градският съвет взема решение да създадe пожарна команда и да закупи помпа, канджи, въжета и друго оборудване за гасене на пожари. В този период са назначени и първите щатни пожарникари със заплата от 50 франка. По това време в страната няма документ или закон, който да урежда противопожарната охрана на държавно ниво. Това прави Ломската пожарна команда уникална. Тя е една от първите в страната.

Има две противопожарни участъка – във Вълчедръм и Брусарци. Момчетата пазят от пожари най-плодородния район на Северозапада – Златията и население от около 50 000 души.

Монтанската пожарна е създадена  през юли 1897 година. Обслужва 4 общини - Монтана, Георги Дамяново, Чипровци и Бойчиновци, с 3 града и 47 села с население от 80 410 души. Площта на обслужваната територия е 4 552 кв.м., 457 000 дка - горски фонд и 280 110 дка – земеделски. Има един участък в село Гаврил Геново.

Противопожарната служба в Берковица съществува от  1947 година и  обслужва общините Берковица и Вършец. През 1971 година във Вършец е открит участък. Обслужваната територия е 734 кв. км с полупланински и планински терен с население от 32174 души, 276 кв. километра горски територии и 35 туристически обекта.