Здраве

Музиката помага на недоносените бебета

  14.10.2017 18:56             
Музиката помага на недоносените бебета

Ако пускате или сами свирите музика на родените по-рано от планираното бебета, подобрявате тяхното дишане и намалявате ускореното сърцебиене, твърди Daily Mail, позовавайки се на ново изследване.

То е дело на учените от университетската болница Бет Израел в Ню Йорк, и е проведено съвместно с още 11 американски болници. Те установяват, че звукът от музикалния инструмент или песента, която родителят пее, помагат на бебето да спи по-добре и да бъде по-съсредоточено. Ефектът важи независимо от това каква е конкретната песен като единственото изискване е мелодията да е по-бавна, така че да звучи като приспивна песничка.

Това е поредното доказателство, че музиката може да бъде от сериозна помощ за новородените.

Лекари изтъкват, че пускането на музика е много по-ефективен и безопасен начин за приспиване на новородените преди различни медицински интервенции и тестове. В изследването на болницата Бет Израел са участвали майките на общо 272 недоносени бебета, с които били проведени няколко сесии с продължителност от 2 седмици. Сред парчетата, които имали най-добър ефект върху новородените били "I heard it through the Grapevine" на Marvin Gaye и "Pick up the Pieces" на Average White Band.