Крими

Пожарникарите излизат на протест

  14.10.2017 11:02             
Пожарникарите излизат на протест

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец” ще проведе днес в София национален протест. Недоволството на пожарникарите е породено от политиката на МВР в сектора, като двете страни продължават да не се разбират за предвидения бюджет и увеличението на заплатите. Това обясни за радио Видин Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец”.  

"Причините за протеста са първо, недостатъчния бюджет, който е предвиден за 2018 година относно увеличение на възнаграждението на служителите в МВР. Предвижда се в проекта на бюджета увеличението да е с 55 милиона лева, които са крайно недостатъчни. С тази сума, като се има предвид, че от 1-ви януари 2018 година ще се увеличат и осигурителните вноски за фонд "Пенсия" с още един процент, голяма част от тази сума ще отиде направо в НОИ. Така с тази сума ще бъдат увеличени възнагражденията на служителите с не повече от 4 процента...Нашите искания са за 15% увеличение на заплащанията на служителите..."

Пожарникарите имали нужда и от осигуряване на техника и финансов ресурс. Очаква се на протеста днес да присъстват повече от 700 души от всички областни дирекции ПБЗН в страната, включително от тези в Северозападна България.