Събития

Световноизвестен творец гостува в Белоградчик

  13.10.2017 16:13             
Световноизвестен творец гостува в Белоградчик

НЧ „Развитие – 1893 г.” организира концерт-рецитал на твореца Иван Жеков в голямата зала на младежкия дом в Белоградчик. Това е първото мероприятие, посветено на предстоящия Ден на народните будители.

Иван Жеков е роден на 21.03.1942 г. в София. Завършва с отличен успех държавното музикално училище през 1960 г., а през 1964 г. – българската държавна консерватория в столицата, в класа по пиано на проф. Люба Енчева. Пианистът започва активна концертна дейност в страната, в много европейски държави, както и в Китай, Куба и Египет. Освен като солист той свири и със световноизвестни музиканти като Пиер Фурние от Франция, Рикардо Однопосов от Австрия, Марк Каплан от САЩ, Луиджи Алва от Перу /солист на Миланската скала/, Емил Камиларов, Дина Шнайдерман, Минчо Минчев, Георги Бадев, Лидия Ошавкова и др. Живее и работи в Турция, но най-дълго се изявява в Германия като пианист, композитор и педагог. Там през 1982 г. е издадена негова дългосвиреща грамофонна плоча с творби от Бетховен, Брамс и Шопен. От 1985 г. Жеков е член на Съюза на немските композитори. В следващите години са издадени над 50 негови творби от известни издателства в Германия. През 2002 г. „SWR – Stuttgart“  пуска юбилейно CD с творби на Иван Жеков по случай 60-годишнината на композитора. След завръщането си в България Иван Жеков продължава да работи като пианист и композитор. Проявява се и като литератор. Между 2012-2014 г. излизат от печат неговите книги „Преходи – една фамилна сага между 1850-2012 г.“ и романът „Оцеляване“.

Любителите на класическата музика от Белоградчик слушаха творби на Бетховен, Шопен, Шуман, Дебюси и авторски произведения на маестро Жеков. Заедно с това той представи и книгата си „Сън в зимна нощ – почти приказка”.