Konkurent
ТДМ

Събития

В Галиче замириса на кметски избори

2017-10-13 07:00 2125 0

В Галиче замириса на кметски избори
В Галиче замириса на кметски избори В Галиче замириса на кметски избори В Галиче замириса на кметски избори В Галиче замириса на кметски избори В Галиче замириса на кметски избори

След като съмнителните кметски пълномощия на Ценко Чоков окончателно бяха прекратени, в размирното врачанско село Галиче отново замириса на избори. Докато опонентите на управлявалия десетилетия Чоков още се ориентират в обстановката, кланът на неговите заклети роднини и привърженици, енергично ръководен от жената на разжалвания кмет Цветелина Нелова, вече се стяга да тури юздите на Галиче на принципа „без Чоков – по Чоковски”.

От там вече обсъждат трима за негов наследник. Първият и най-вероятен кандидат за поста на скандалния Ценко Чоков е големият му син Спас. Чист като момина сълза по досие и сочен за най-интелигентен във фамилията, 22-годишният Спас може да се окаже и най-младият кмет в историята на България, ако успее да се пребори за желания пост.
Вторият вероятен кандидат за поста е счетоводителката Вeра Кременска, която бе арестувана първоначално в операцията на ГДБОП срещу бандата на Ценко Чоков. Именно тя поведе протест срещу задържането на подсъдимия кмет, като го изкара не само въздесъщ, но и крайно милосърден заради помощта, която оказал на детската градина в селото. Според Кременска, Ценко Чоков плащал таксите на 50-те деца, които посещават детската градина. Ремонтирал кухнята за своя сметка. Той дори лично косял тревата в двора на детското заведение.
Третият кандидат за поста на Ценко е личният му шофьор Страхил Христов. Именно безкрайно амбициозният мъж от кръга на доскорошния кмет докара с черна лимузина от София в селото Чоков и сина му Мартин, след като специализираният съд се обърка и ги пусна на свобода за кратко.

Сред местните, които не искат повече Чоков или хората му да ги управляват, отново се върти името на бившия служител в белослатинския клон на НАП Веселин Тушинов. На последните местни избори преди две години съдържателят на заведение в центъра на Галиче единствен се осмели да се изправи като кандидат за кметския стол на „вечния” управник на Галиче Чоков. Тушинов загуби изборите точно с 200 гласа, колкото гласуваха в ромската махала на селото – до един за бат’Ценко. Тушинов обаче е кандидат на БСП и това не се харесва на всички в Галиче.

При всички случаи  ДПС този път ще издигне свой човек на бъдещите извънредни местни избори в Галиче. Досега от движението, което има силно влияние в района предимно в ромските махали, подкрепяха Чоков в последните му два мандата. Сега обаче, натрупали самочувствие, от там се канят да заложат на собствен кандидат. Вече се знае, че това ще бъде някой с фамилия Касъмов, които имат силно влияние в ислямизираната ромска махала и определят кой за кого да гласува. В Галиче обаче очакват, че е по-вероятно ДПС да предложи независим кандидат и да го подкрепи на изборите.

Докато Галиче вече тръпне да разбере кое ще е новото началство в кметството, Ценко се опитва непрекъснато да излезе на свобода. На последното заседание на спецсъда той отново се гърчеше и куцаше в съдебната зала, оплаквайки се от тежка язва. Допълнителна експертиза доказва, че затворническият живот е не само поучителен, но и лечебен за Чоков.

Той е на специална, здравословна диета в болницата към затвора. Тя била напълно съвместима с нуждите на поболелия се кмет и дори вече давала резултати. Оказва се, че операцията, за която адвокатите му твърдят, че е спешна, можела да се отложи във времето.
"Докато лежи в болницата към затвора, Ценко Чоков се лекува по предписание", категорични бяха съдиите от спецсъда.
Така поредният опит за промяна на мярката на Ценко Чоков се оказа неуспешен. В края на октомври са последните дни от процеса срещу него, малкия му син Мартин и останалите едри мъжаги, сочени за част от бандата му за рекет, побои и палежи. Над 30 свидетели потвърдиха в зала показанията си и разкриха шокиращи подробности около тормоза и изнасилванията, на които са били подлагани заради дребни суми пари.
Срещу него е започнало разследване и за злоупотреба със служебно положение, разказват още в Галиче. След като Чоков бил отстранен, започнала пълна проверка на дейността на повереното му кметство и документите, които е разписвал през последните месеци.

Както стана ясно, Чоков е бил над 8 месеца кмет в нелегалност, тъй като си пуснал неплатен отпуск. По закон той нямал право да излиза в такъв и това стана повод да бъде отстранен официално от поста си.
Очаква се Ценко Чоков да чуе присъдата си през ноември.

  

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Клуб
2018-06-23 14:00
104 0
ПЕГ ”Йоан Екзарх“ –Враца доказа за пореден път, че е училище с богати традиции. Извънкласните форми винаги са били приоритет, като туризмът заема важно място…

СНИМКИ Стартира националният фолклорен събор
2018-06-23 13:10
352 0
По вода стартира третото издание на Националния фолклорен събор "Леденика". Дори краткият сутрешен дъждец не уплаши желаещите да се качат във Врачанския балкан. Слънцето вече…

Представят проекта за реконструкция на пешеходната зона във Видин
2018-06-23 12:00
14 0
Представят проекта за реконструкция на пешеходната зона във Видин. Това ще се случи на 26 юни от 11 ч. в заседателната зала на общинския съвет…

Отпуснаха 5 програми във ВУЗ
2018-06-23 12:00
197 0
Пет магистърски програми ще могат да се изучават във видинския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от учебната 2018/2019 година. Това бе съобщено на пресконференция…

актуален брой на вестник Конкурент