България

Намалява административната тежест за хората с увреждания

  12.10.2017 11:49             
Намалява административната тежест за хората с увреждания

динодушно със 141 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, внесени от Министерския съвет. Основна цел на промените е да се намали административната тежест за хората с увреждания.

Промените ще имат положителен ефект върху около 530 000 лица с увреждания и 328 лица, които предоставят медицински изделия, обясни зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Промените ще оптимизират работата и ще повишат качеството на социалните услуги, смята тя.


В доклада на комисията се посочва, че се предвижда намаляване на изискуемите от заявителите документи. Въвежда се задължение административните органи служебно да събират информация от други институции. Част от декларациите се обединяват в една.

Ангелова посочи, че депутати от различни групи в комисията са се обединили около това, че трябва да се прецизира текст от промените, който по думите й прекалено разширява правомощията на дирекциите "Социално подпомагане".


"Г-жо Ангелова, на никой не помагаме, на мен не помагате. Този законопроект на мен по никакъв начин не ми помага", заяви депутатът от БСП Михаил Христов, който е параолимпиец, двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. При инцидент губи двете си ръце. Той призна, че с промените се намалява административната тежест, но попита дали това е най-важното за хората с увреждания. "10 процента от населението на България са хора с увреждания, 80 процента от тези хора живеят под прага на бедността, 82 процента от децата с увреждания не посещават редовно училище. В инструкцията за помощните средства продължава да присъства думата "дървена протеза" и други технически помощни средства, излезли от употреба", изреди проблемите Христов. Според него единственият ефект от промените ще бъде улесняването на фирмите за помощни средства да източват социалното министерство.