Konkurent
ТДМ

Здраве

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

2017-10-11 06:10 1029 0

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

Черният чай може да помага при отслабване, тъй като забързва метаболизма, но само ако се консумира без любимата съставка на британците – млякото, пише английското издание „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Смята се, че по-големите му молекули се абсорбират по-слабо в червата и това насърчава растежа на бактерии, които улесняват загубата на тегло. Досега беше установено само, че черният чай отпуска кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението.

Новото проучване установи, че и черният, и зеленият чай, изглежда, са от полза за загубата на тегло чрез намаляване на нивата на чревните бактерии, свързани със затлъстяването, и увеличаването на тези, свързани със слаба телесна маса. Само черният чай обаче стимулира метаболизма.

„Известно беше, че полифенолите от зеления чай са по-ефективни и по-полезни за здравето, защото се усвояват в кръвта и тъканите по-добре от полифенолите на черния чай.

Резултатите ни обаче показват, че благодарение на специфичен механизъм в микробиома черният чай също допринася за доброто здраве и отслабването, каза ръководителят на екипа от учени, направил проучването проф. Сюзан Хенинг.

Изследването е направено с мишки, разделени на четири групи, подложени на различни диети – с малко мазнини, много мазнини, много въглехидрати, много въглехидрати и екстракт от зелен чай и много мазнини, въглехидрати и екстракт от черен чай.

Мишките, които получавали екстракт от чай, отслабнали колкото и тези на диета с малко мазнини. Само получавалите черен чай обаче били с подобрен метаболизъм.

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Онези, които не пият алкохол, умират по-рано
2018-09-23 14:40
346 0
Хората, които не пият алкохол, умират по-рано от онези, които от време на време посягат към чашката. Звучи абсурдно, но научно изследване на Тексаския университет…

Любителите на скарата може да умрат по-рано
2018-09-23 04:00
373 0
Ново проучване, проведено в Китай установи, че почитателите на този вид месо може да умрат по-рано. Учени от Оксфордския университет се позовават на изследване, в…

Стимулирайте метаболизма като правите по малко от това всеки ден
2018-09-22 04:00
457 0
Докато някои ентусиасти във фитнес залата предпочитат да прекарват час в потене на пътеката за бягане, други са готови по всяко време да обърнат гръб…

Експерти обясниха опасна ли е синята светлина от енергоефективните крушки и как да се предпазим
2018-09-21 04:00
468 0
След като почти 60 години осветяваха домовете и улиците, халогенните круши отиват в историята. От 1 септември тяхното производство и продажба ще бъдат забранени в…

актуален брой на вестник Конкурент