Konkurent
ТДМ

Здраве

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

2017-10-11 06:10 412 0

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

Черният чай може да помага при отслабване, тъй като забързва метаболизма, но само ако се консумира без любимата съставка на британците – млякото, пише английското издание „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Смята се, че по-големите му молекули се абсорбират по-слабо в червата и това насърчава растежа на бактерии, които улесняват загубата на тегло. Досега беше установено само, че черният чай отпуска кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението.

Новото проучване установи, че и черният, и зеленият чай, изглежда, са от полза за загубата на тегло чрез намаляване на нивата на чревните бактерии, свързани със затлъстяването, и увеличаването на тези, свързани със слаба телесна маса. Само черният чай обаче стимулира метаболизма.

„Известно беше, че полифенолите от зеления чай са по-ефективни и по-полезни за здравето, защото се усвояват в кръвта и тъканите по-добре от полифенолите на черния чай.

Резултатите ни обаче показват, че благодарение на специфичен механизъм в микробиома черният чай също допринася за доброто здраве и отслабването, каза ръководителят на екипа от учени, направил проучването проф. Сюзан Хенинг.

Изследването е направено с мишки, разделени на четири групи, подложени на различни диети – с малко мазнини, много мазнини, много въглехидрати, много въглехидрати и екстракт от зелен чай и много мазнини, въглехидрати и екстракт от черен чай.

Мишките, които получавали екстракт от чай, отслабнали колкото и тези на диета с малко мазнини. Само получавалите черен чай обаче били с подобрен метаболизъм.

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Масло от тази билка цери редица болежки
2017-10-17 06:10
190 0
Има едно чудодейно масло, което облекчава болките при артрит, грип и настинка, да не говорим, че направо може да ви стопи. То се получава от…

Шоколадът е необичаен съюзник в борбата срещу диабета
2017-10-16 06:00
287 0
Шоколадът може да се окаже необичаен съюзник в борбата срещу диабет тип 2, твърдят американски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес". Изследователи от университета "Бригам…

Прекалено високите нива на този хормон могат да съсипят здравето ви много сериозно
2017-10-15 06:00
491 0
Наричаме го още "хормон на стреса“, а неговият излишък в тялото би могъл да причини големи проблеми… Ролята на кортизола е да позволи на тялото…

Пийвайте морска вода седем дни и ще направите истински чудеса с тялото си
2017-10-14 06:00
532 0
Със сигурност не знаете колко полезно е за здравето да се пие солена вода. Ако се пие точно определено време и правилно, солената вода е…

актуален брой на вестник Конкурент