Konkurent
ТДМ

Здраве

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

2017-10-11 06:10 819 0

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

Черният чай може да помага при отслабване, тъй като забързва метаболизма, но само ако се консумира без любимата съставка на британците – млякото, пише английското издание „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Смята се, че по-големите му молекули се абсорбират по-слабо в червата и това насърчава растежа на бактерии, които улесняват загубата на тегло. Досега беше установено само, че черният чай отпуска кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението.

Новото проучване установи, че и черният, и зеленият чай, изглежда, са от полза за загубата на тегло чрез намаляване на нивата на чревните бактерии, свързани със затлъстяването, и увеличаването на тези, свързани със слаба телесна маса. Само черният чай обаче стимулира метаболизма.

„Известно беше, че полифенолите от зеления чай са по-ефективни и по-полезни за здравето, защото се усвояват в кръвта и тъканите по-добре от полифенолите на черния чай.

Резултатите ни обаче показват, че благодарение на специфичен механизъм в микробиома черният чай също допринася за доброто здраве и отслабването, каза ръководителят на екипа от учени, направил проучването проф. Сюзан Хенинг.

Изследването е направено с мишки, разделени на четири групи, подложени на различни диети – с малко мазнини, много мазнини, много въглехидрати, много въглехидрати и екстракт от зелен чай и много мазнини, въглехидрати и екстракт от черен чай.

Мишките, които получавали екстракт от чай, отслабнали колкото и тези на диета с малко мазнини. Само получавалите черен чай обаче били с подобрен метаболизъм.

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Само сменете позата си на спане и ще се отървете от тези 9 здравословни проблеми
2018-02-25 06:00
0 0
Сънят е една от най-важните части на целия ни живот, това е процес, в който нашето тяло възстановява енергията, загубена през деня и се ободрява.…

Напрегнали сте мускулите си? Това е най-добрият начин да ги отпуснете!
2018-02-24 06:00
231 0
Статичната гимнастика помага за елеминиране на вътрешното напрежение и спазми в мускулите. Това просто упражнение помага за обогатяване на тялото с кислород и релаксация. Няма…

Експерти посочиха защо чаят в пакетчета убива бавно, но сигурно
2018-02-23 06:00
652 0
Чаят в пакетчета има твърде малко общи качества с насипния истински чай и е опасен за здравето, твърдят специалисти. Хартиените пликчета, в които се съхранява…

Колко са вредни газовите уреди?
2018-02-22 06:00
711 0
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че…

актуален брой на вестник Конкурент