Konkurent
ТДМ

Здраве

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

2017-10-11 06:10 688 0

Ново изследване доказа неподозирани полезни свойства на черния чай

Черният чай може да помага при отслабване, тъй като забързва метаболизма, но само ако се консумира без любимата съставка на британците – млякото, пише английското издание „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Смята се, че по-големите му молекули се абсорбират по-слабо в червата и това насърчава растежа на бактерии, които улесняват загубата на тегло. Досега беше установено само, че черният чай отпуска кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението.

Новото проучване установи, че и черният, и зеленият чай, изглежда, са от полза за загубата на тегло чрез намаляване на нивата на чревните бактерии, свързани със затлъстяването, и увеличаването на тези, свързани със слаба телесна маса. Само черният чай обаче стимулира метаболизма.

„Известно беше, че полифенолите от зеления чай са по-ефективни и по-полезни за здравето, защото се усвояват в кръвта и тъканите по-добре от полифенолите на черния чай.

Резултатите ни обаче показват, че благодарение на специфичен механизъм в микробиома черният чай също допринася за доброто здраве и отслабването, каза ръководителят на екипа от учени, направил проучването проф. Сюзан Хенинг.

Изследването е направено с мишки, разделени на четири групи, подложени на различни диети – с малко мазнини, много мазнини, много въглехидрати, много въглехидрати и екстракт от зелен чай и много мазнини, въглехидрати и екстракт от черен чай.

Мишките, които получавали екстракт от чай, отслабнали колкото и тези на диета с малко мазнини. Само получавалите черен чай обаче били с подобрен метаболизъм.

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Ако ви е постоянно студено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете това!
2017-12-10 06:00
570 0
Навън е студено и чувството за пронизващия хлад от ниските температури не е чуждо на никого. Когато обаче го изпитвате непрестанно, даже в затворени и…

Дами, дори и не помисляйте да причините тези 10 неща на вагината си
2017-12-09 06:00
1242 0
Всяка жена трябва да се погрижи за интимните си части, но трябва да внимава да не направи някои сериозни грешки. Здравето на вагината се предопределя…

Редовно ви изтръпват ръцете? Това може да е признак на...
2017-12-08 06:00
1296 0
Много хора се питат дали да посетят специалист, или такова изтръпване, макар и все по-често, ще премине от само себе си. Отговорът е очевиден: ако…

Лесна домашна рецепта за лечение на ангина само за 4 часа
2017-12-07 06:00
524 0
С настъпването на сезона на простудите и възпаленията в гърлото особена актуалност придобива лесна, но ефикасна домашна рецепта за бързо лечение на ангина. Основна съставка…

актуален брой на вестник Конкурент