Събития

Събор на Петрохан събра самодейци от цяла България

  26.09.2017 16:04             
Събор на Петрохан събра самодейци от цяла България

Формации от различни краища на страната ни си дадоха среща в местността Петрохан по време на третото издание на на общобалканския народен събор „Под Ком с песни, музика и танци”.  Събитието бе под патронажа на областния управител на Монтана Росен Белчев и се проведе в деня, когато България чества своята независимост. Организатори са български арт и фолклорен център „Нестия”и Община Берковица.

„Във време, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства  такива прояви ни показват верния път към съхраняване на идентичността и традициите, които винаги са обединявали хората без значение от тяхната националност и етническа принадлежност”, каза зам.губернаторът Цветко Цветков, който участва в празника.

Лошото време не попречи на ентусиазираните 12 формации от страната да се изявят на сцената. Групи, състави и индивидуални изпълнители огласиха планината с уникалните български народни ритми.

Съборът е част от националната кампания “Да запалим и съхраним огъня български”, чиято основна идея е съхраняването на българския етнос и самобитност посредством приобщаване на младото поколение към българската ценностна система, откриване, развиване и реализиране на безспорния талант на българските деца в областта на фолклора и изкуствата и защита на българската идентичност в условията на глобализация.