Събития

Пак искаме КПП на Каца камък

  26.09.2017 16:01             
Пак искаме КПП на Каца камък

Монтанският губернатор Росен Белчев и депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова бяха на крак при началника на сръбския окръг Пирот Драгана Тончич, за да обсъждат отварянето на нов гранично-пропускателен пункт между България и Сърбия над село Дива Слатина  в местността Каца камък.  В края на месеца разговорите по темата продължават в Перник, където Тончич пристига на официално  посещение. За сега не е ясно дали сръбската държава изобщо би застанала зад проекта.

“Имаме желание област Монтана и окръг Пирот да действат заедно. Ще бъда настоятелен, знам че ще е трудно, но ще направя всичко възможно да бъде отворен граничният пункт. Проектът трябва да бъде подкрепен от външно и от министерството на регионалното развитие”, подчерта Росен Белчев. Необходимо е съгласието на двете държави и чак след това ще се мисли за финансиране на проекта, каза още губернаторът.

ГКПП “Каца камък” е отколешна идея на всички досегашни народни представители. Създаването му фигурираше в плана за развитие на област Монтана през предишните периоди, но не стартира. По-активно се заговори за него през 2011 г., когато бе подписан меморандум за сътрудничество.

С отварянето на пункта икономиката ни ще заработи по-интензивно. Освен икономическият ефект може да се забавят процесите на обезлюдяване в района. Ще бъде намалена и безработицата. През пункта ще минава най-краткият път от Сърбия към пристанището в Лом. Ако бъде изграден той, разстоянието от Пирот до Монтана ще се съкрати със 100-120 километра. Сега от сръбския град дотук се пътува около три часа.