Събития

151 асистенти се грижат за болни и самотни

  26.09.2017 15:44             
151 асистенти се грижат за болни и самотни

Специално обучени асистенти, психолог, рехабилитатори и медицински лица се грижат за 414 болни и самотни възрастни хора на територията на община Монтана. Проектът е започнал през април м.г. и завършва в края на септември. Наетите по него са 151.

„От 1 октомври до 31 декември услугата ще продължи, но вече администратор ще е агенцията за социално подпомагане, а не общината. Хората, които в момента работят като асистенти трябва да подадат заявления дали искат да продължат”, каза кметът Златко Живков.

Нито един от наетите не е на 8-часов работен ден. Някои работят по 3 часа, а други по 7. Хората с най-краткото работно време получават месечно по 340 лева, а тези със 7-часов работен ден – по 488 лева.

„Възрастните, които имат нужда от грижи са много. Ясно е, че никога не можем да удовлетворим всички искания. Стремим се да осигуряваме помощ на най-нуждаещите се – тези, които не могат да се грижат сами за себе си и живеят сами”, подчерта кметът Живков. Той се надява, че след като държавата поеме проекта няма да бъдат намалени нито ползвателите на услугата, нито наетите асистенти.