Събития

Стартира седмицата за превенция на детската пътна безопасност

  25.09.2017 16:04             
Стартира седмицата за превенция на детската пътна безопасност

„Пътната безопасност е колективна отговорност”, заяви старши комисар Янко Янколов – директор на областната дирекция на МВР във Видин. Днес, той и гл. инспектор Владимир Герасимов – началник на сектор Пътна полиция, обявиха официално началото на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност в област Видин.

„Обръщам се към децата: Внимавайте, когато се движите по улицата, защото е опасно. Напомням на родителите: вашето поведение е пример за вашите деца. Бъдете добър пример и спазвайте правилата за движение – и като пешеходци, и като шофьори. Апелирам към водачите на моторни превозни средства – бъдете дисциплинирани и внимателни. И никога не забравяйте, че децата са най-уязвими на пътя”, каза още директорът на старта на инициативата – в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до най-голямото видинско училище.

Водачи на автомобили и пешеходци получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи. Поредица от открити уроци с беседи за безопасността на децата на улицата ще проведат пътни полицаи през следващите седмици в учебни заведения от област Видин.

От началото на тази година до 20 септември на територията на Видинска област 28 деца и юноши са участвали в пътнотранспортни произшествия. Три от тях са били леко ранени: 5-годишно дете – пешеходец, 13-годишен пътник в автомобил и 17-годишен неправоспособен мотоциклетист. За щастие, на територията на региона няма загинали деца при пътни инциденти.

Седмицата за превенция на детската пътна безопасност се провежда в рамките на традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище!Да ги пазим на пътя!”. 30 септември е обявен за Ден на превенцията.