Събития

30 милиона европари идват за училища в област Монтана

  25.09.2017 14:39             
30 милиона европари идват  за училища в област Монтана

30 милиона лева по две европейски и една национална програма влизат в училищата на област Монтана, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров.

Две сгради, които подслоняват момичета и момчета от четирите най-големи училища в Монтана ще бъдат модернизирани с европари по оперативна програма „Региони в растеж”. Ще се реконструират и сградите на две детски градини. Сумата е 8.5 млн. лв. По „Региони в растеж” Лом получава 11.7 млн. лв., а Берковица – 450 000 лв.

„Само по оперативната програма в областта за образователна инфраструктура влизат 20.6 милиона лв. Държавата отпуска 4 млн. лв. за 4 професионални гимназии – три в областния град и във Владирово. По Програмата за развитие на селските райони сумата е 6 милиона лева. Тези пари са за общините Чипровци, Медковец, Бойчиновци, Вълчедръм”, съобщи Димитров.

Всички проекти за на различни етапи. Най-напред е Монтана, където в момента текат тъговете за избор на строител.

Чрез проект „Модернизиране на образователна инфраструктура в областта на предучилищното и училищното образование“ предстои да се реконструират  прилежащите дворни пространства, да се изградят рампи са достъп на инвалиди и спортни площадки.

Учебните заведения в цялата страна ще получат 624 милиона лв. за ремонти по "Региони в растеж". Парите са за  2 400 училища и над 2 100 детски градини.