Събития

Видинчани искат епископ Поликарп за свой владика

  25.09.2017 09:41             
Видинчани искат епископ Поликарп за свой владика

С обръщение към патриарх Неофит и Св. синод група видинчани отправиха молба епископ Поликарп да бъде избран за видински митрополит. Групата в социалната мрежа набра над 700 души за два дни, а неин инициатор е богословът Владимир Велков.

„Идеята на фейсбук групата е да докажем, че вярващите от Видинска епархия искат епископ Поликарп за свой владика, каза Велков пред радио Видин. -  Никога не е имало такова обединение за една обща кауза на видинчани. Сигурен съм, че ще успеем, защото той е най- подходящата личност.“

Белоградчишкият епископ Поликарп от 20 септември стана ректор на православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив и трети викарий на пловдивския митрополит Николай. Това стана след кончината на видинския владика Дометиан, на когото   Поликарп бе викарий.

Епископ Поликарп бе един предварителните кандидати в листата, от която синода избра двама да се състезават за поста на врачански митрополит след смъртта на владиката Калиник. Св. синод и сега ще спази устава на БПЦ и ще предложи листа с 8 епископи от страната, сред които ще бъдат избрани впоследствие двама кандидати за овакантения владишки трон във Видин.

Белоградчишкия епископ Поликарп е роден със светското име Петър Трендафилов през 1978 г. в Кюстендил. Подстриган е за монах в Клисурския манастир, след завършването на семинарията у нас, учи допълнително в Москва и в Солун. Става епископ и викарий на дядо Дометиан през юли 2014 г.