Събития

С подписка връщат Видин сред старите столици

  22.09.2017 19:17             
С подписка връщат Видин сред старите столици

Включването  на Видин в законопроекта за старите столици на България бе темата на провелата се пресконференция в града. Тя бе организирана от Вергил Маринов, член на Управителния съвет на сдружение с нестопанска цел „Видинско землячество“  и  проф. Вили Лилков в качеството му на общественик.

Проф.  Вили Лилков представи декларацията,  с която се обръща към всички народни представители в 44-то Народно събрание Видин да бъде включен в новия закон за великите стари столици на Република България. Той припомни, че когато Законът за старите български столици през декември  2016 година бе внесен в Народното събрание,  Видин е фигурирал в него. В момента се подготвя Закон за великите старите български столици. В него Видин отсъства. Включени са Плиска, Преслав, Велико Търново. 

„Не можем да скрием удивлението си, че сред великите български столици не присъства Видин, едно особено селище, което има важна роля в българската история. Не разбираме и не приемаме това пренебрежение, което е колкото спрямо Видин, толкова и към културноисторическата цялост на България. Нека напомним, че определението “величие“ , когато посочваме градове в повечето случаи е приложимо за всички столици ,независимо от мотивите и начините на тяхната поява. Кратката, но стойностна столична битност на Видин е част от неговото стопанско, културно, стратегическо  и топографско значение.  Видин е едновременно крепостен град, източник  и средище на културни пулсации, книжовни школи, контактна културна зона с останалия свят, активна граница на българската държава,  и едновременно мост към европейската съпричастност на всички българи. По времето на Иван-Срацимир , когато Видин е столица, са сечени златни български монети. Това е дейност, която е една от основните индикации за държавност и етническа традиция през Средновековието. Няма добър ученик, който да не знае, че градът е бил столица в годините на падането на българското царство, точно когато  последните погледи и надежди са били  отправени към Видин. По време на столичната си история Видин възпроизвежда всички представителни контакти, процедури и официални функции на една столица на Балканите, независимо от територия и време. Книжовникът-духовник Йоасаф Бдински го нарича „славний град“. Това е впечатлението в цялата пътеписна литература на изследователите, посетили видинския край  през всички времена. Малко са градовете в историята и у нас, в които така плътно са концентрирани културно-исторически и книжовно-архитектурни свидетелства за непрекъснатата тъкан на българската история. От друга страна, във Видин са налице и много свидетелстваза една рядка етнорелигиозна толерантност, която е превърнала града в столица на личности със значими исторически приноси през различните епохи. Видин е град-свидетелство за централизирана урбанистична съвкупност, която много рядко се среща. Тревожното „остаряване“ на града днес контрастно спрямо неговата значима историческа старост може да бъде преодоляно с включването и приобщаването на Видин към великите исторически столици на България. Нашият апел към народното събрание не е местна обида и тревога, а част от пълнотата и стойностите на едно благородно общобългарско начинание. Проф. Д-р Андрей Пантев, проф. Вили Лилков, Вергил Маринов.“ – се казва  в декларацията.

 „Смятаме,че дали Видин е бил столица на Българаия, не подлежи на съмнение.  Ползите от включването на града в този закон са много сериозни. Тъй като законът има за цел да създаде общ туристически продукт за представяне на старите български столици. Включването на Видин в закона ще доведе до развитие на туризма и благополучието на града ни.“ – коментира проф. Вили Лилков. Затова той призовава всички държавни, обществени, културни  институции във Видин да подкрепят подписката.

В София също ще се организира  подписка като ще бъдат привлечени знакови видинчани, живеещи в София и ще се търси по-широка обществена  подкрепа – уточниха организаторите. Подписката ще бъде внесена в Парламента на 26 октомври – духовния празник на Видин.