България

От Пътна агенция съобщиха много важна новина за всички шофьори!

  22.09.2017 18:31             
От Пътна агенция съобщиха много важна новина за всички шофьори!

97 лева ще струва едногодишната електронната винетка за леки автомобили. Сред промените, които ще настъпят с въвеждането на тол системата ще бъде и еднодневната винетка, чиято цена все още не е определена. Хората, които нямат възможност да закупят електронния стикер онлайн, ще могат да го платят във всеки пункт, в който и в момента се продават винетки, като така номерът на колата им ще бъде въведен в системата. Електронните винетки за пътуване ще бъдат въведени, когато заработи тол системата. Очаква се това да се случи до две години. Инж. Светослав Глосов от ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" сподели, че през този период от време се очакват уточнения на част от предвидените промени. Едни от основните промени, които ще настъпят с въвеждането на тол системата в България, са при краткосрочните винетки.

"Това е хубавото на електронния стикер, че вие можете да си купите и дневна винетка. В момента отпечатването на хартиен стикер за един ден струва повече от цената, която ще платите", обясни той. Глосов допълни още, че в момента проверка за винетка може да се извърши само, ако автомобилите бъдат спрени от патрул. Той сподели още, че с въвеждането на тол системата контролът за стикерите ще бъде постоянен и много по-лесен.

"В системата, когато се заплати, се вкарва номера на автомобила, времето, за което е валиден стикера. И системата по пътищата следи автомобила дали има или няма стикер. Това са камерите, които ще бъдат монтирани на рамките, по подобие на тези рамки, които в момента има за преброяване на трафика", разясни още той. Глосов заяви, че всеки един нарушител ще бъде глобяван от патрул или чрез електронен фиш.

Blitz.bg