Събития

Забранява се запалването на стърнища на територията на Община Мездра

  22.09.2017 13:53             
Забранява се запалването на стърнища на територията на Община Мездра

Общинска администрация – Мездра е предприела необходимите действия за недопускане запалването на стърнища и осъществява стриктен контрол относно опазването на общинския поземлен фонд и опазването, устойчивото ползване и възстановяване на почвите.

При извършени от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Враца /РИОСВ/ контролни проверки на територията на Област Враца, както и във връзка със зачестили сигнали относно миризми и задимяване вследствие на пожари, е констатирано, че се касае за запалване на стърнища, предимно в общините Оряхово, Мизия, Борован и Бяла Слатина.

От РИОСВ – Враца уведомяват гражданите, че съгласно националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени отпадъци води до унищожаване на хумусния слой, на полезни макро- и микроорганизми и нарушаване структурата на почвата.

Съгласно чл.41а от Закона за опазване на земеделските земи (обн. ДВ, бр. 35/1996) ползвателят на земеделска земя, на която е извършено изгаряне на стърнища и други растителни отпадъци, се наказва с глоба, като съгласно чл.44, ал.1 от Закона, нарушението се установява с акт на длъжностни лица, определени от Министъра на земеделието и храните, а в случаите на нарушения за земи от поземлен фонд, както и в случаите по чл.41а, ал. 1- от длъжностни лица, определени от кмета на общината.