Konkurent
ТДМ

Събития

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

2017-09-22 13:00 953 0

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта
С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

С тържествена церемония и издигане на Националния флаг на площад „Христо Ботев“, във Враца бе отбелязана 109-та година от Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие.

Програмата бе открита с емблематичната песен „Откак се е зора зазорила“, в изпълнение на Трио „Тенорите“. По време на празника бяха изнесени исторически факти за Независимостта, чрез документални текстове и музика.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

„Силни и вярващи в свободата и независимостта, в историческата справедливост на времето, в далновидните държавни решения на предците ни, днес тържествено честваме 109-та годишнина от най-справедливия акт, официализирал достойнството на българите като европейски народ и на България, като държава – независима, равноправна, горда и самостоятелна, обединена и просперираща. Мечтата на българските възрожденци и революционери, на милионите българи, изстрадали свободата си, е сбъдната. Днес България е пълноправен член на Европейския съюз, стояща на прага на своето първо председателство. Повече от всякога сме убедени, че всичко постигнато е стъпило здраво на устоите на историческата ни давност. Нашата независимост определя правото ни да отстояваме националните ни цели и интереси. Независимостта трябва все по-често да се осмисля като средство и сила за възпитание, съзидание и демокрация. А това зависи само от нас. От нас зависи дали ще вземем и огъня, и пепелта от историята, за да пренесем и предадем на идните поколения висшите ни национални ценности, които ни обединяват и с които се гордеем.

В този ден се прекланяме пред мъжеството на онези ярки и доблестни български държавници, подписали и провъзгласили Манифеста от 1908 година, който гласи „Да живее свободна и независима България“.Честит празник!“, каза в привественото си слово областният управител Малина Николова.

На тържественото честване присъстваха още представителят на България в Европейския парламент от групата ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам. областния управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици, граждани.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Празникът завърши с програма на Танцов ансамбъл „Мездра“.

 Участие в церемонията за отбелязване на 109-та годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Филиалът на ВТУ във Враца прави кръгла маса заради стажантска програма
2018-02-22 13:00
6 0
През март Филиалът на Великотърновския университет във Враца ще организира кръгла маса, чиято цел е да представи наставническата програма и практическото обучение на педагогическите кадри…

Във Враца откриха „Синя стая“
2018-02-22 12:00
258 0
Четвъртата в България „Синя стая“ беше открита днес във Враца. Лентата прерязаха заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и кметът Калин Каменов. Обектът за изслушване на…

Кметът на Борован получи дарение от Швейцария
2018-02-22 11:00
207 0
Дариха предпазни облекла за доброволците в Борован. Във вторник кметът на общината Десислава Тодорова присъства на официалната церемония по предаване на дарението. Доброволното формирование на…

Само 145 нови коли регистрирани в КАТ
2018-02-22 10:00
196 0
Над 6 000 са новорегистрираните моторни превозни средства в КАТ – Монтана през миналата година. Почти всичките са втора употреба, фабрично новите са само 145,…

актуален брой на вестник Конкурент