Konkurent
ТДМ

Събития

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

2017-09-22 13:00 740 0

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта
С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

С тържествена церемония и издигане на Националния флаг на площад „Христо Ботев“, във Враца бе отбелязана 109-та година от Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие.

Програмата бе открита с емблематичната песен „Откак се е зора зазорила“, в изпълнение на Трио „Тенорите“. По време на празника бяха изнесени исторически факти за Независимостта, чрез документални текстове и музика.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

„Силни и вярващи в свободата и независимостта, в историческата справедливост на времето, в далновидните държавни решения на предците ни, днес тържествено честваме 109-та годишнина от най-справедливия акт, официализирал достойнството на българите като европейски народ и на България, като държава – независима, равноправна, горда и самостоятелна, обединена и просперираща. Мечтата на българските възрожденци и революционери, на милионите българи, изстрадали свободата си, е сбъдната. Днес България е пълноправен член на Европейския съюз, стояща на прага на своето първо председателство. Повече от всякога сме убедени, че всичко постигнато е стъпило здраво на устоите на историческата ни давност. Нашата независимост определя правото ни да отстояваме националните ни цели и интереси. Независимостта трябва все по-често да се осмисля като средство и сила за възпитание, съзидание и демокрация. А това зависи само от нас. От нас зависи дали ще вземем и огъня, и пепелта от историята, за да пренесем и предадем на идните поколения висшите ни национални ценности, които ни обединяват и с които се гордеем.

В този ден се прекланяме пред мъжеството на онези ярки и доблестни български държавници, подписали и провъзгласили Манифеста от 1908 година, който гласи „Да живее свободна и независима България“.Честит празник!“, каза в привественото си слово областният управител Малина Николова.

На тържественото честване присъстваха още представителят на България в Европейския парламент от групата ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам. областния управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици, граждани.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Празникът завърши с програма на Танцов ансамбъл „Мездра“.

 Участие в церемонията за отбелязване на 109-та годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Поредно признание за Златко Живков
2017-10-17 19:15
87 0
Кметът на Монтана Златко Живков беше отличен като кмет на голяма община с най-дългогодишен стаж. Наградата си управляващият в пети пореден мандат градоначалник получи в…

Отбелязваме десетата годишнина от членството на България в ЕС
2017-10-17 18:40
26 0
Информационни събития, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС ще проведе на територията…

Слепите в Монтана подредиха кулинарна изложба
2017-10-17 18:00
114 0
Хората със зрителни проблеми, които са част от Съюза на слепите в Монтана, подредиха кулинарна изложба по повод Деня на белия бастун. 22 майсторки на…

Спират движението по възлов булевард във Враца
2017-10-17 17:15
402 0
От 18 октомври /сряда/ във връзка със стартиралите дейности, свързани с рехабилитацията на път „Враца – пещера Леденика ще бъде въведена временна организация на пътното…

актуален брой на вестник Конкурент