Konkurent
ТДМ

Събития

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

2017-09-22 13:00 1163 0

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта
С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

С тържествена церемония и издигане на Националния флаг на площад „Христо Ботев“, във Враца бе отбелязана 109-та година от Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие.

Програмата бе открита с емблематичната песен „Откак се е зора зазорила“, в изпълнение на Трио „Тенорите“. По време на празника бяха изнесени исторически факти за Независимостта, чрез документални текстове и музика.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

„Силни и вярващи в свободата и независимостта, в историческата справедливост на времето, в далновидните държавни решения на предците ни, днес тържествено честваме 109-та годишнина от най-справедливия акт, официализирал достойнството на българите като европейски народ и на България, като държава – независима, равноправна, горда и самостоятелна, обединена и просперираща. Мечтата на българските възрожденци и революционери, на милионите българи, изстрадали свободата си, е сбъдната. Днес България е пълноправен член на Европейския съюз, стояща на прага на своето първо председателство. Повече от всякога сме убедени, че всичко постигнато е стъпило здраво на устоите на историческата ни давност. Нашата независимост определя правото ни да отстояваме националните ни цели и интереси. Независимостта трябва все по-често да се осмисля като средство и сила за възпитание, съзидание и демокрация. А това зависи само от нас. От нас зависи дали ще вземем и огъня, и пепелта от историята, за да пренесем и предадем на идните поколения висшите ни национални ценности, които ни обединяват и с които се гордеем.

В този ден се прекланяме пред мъжеството на онези ярки и доблестни български държавници, подписали и провъзгласили Манифеста от 1908 година, който гласи „Да живее свободна и независима България“.Честит празник!“, каза в привественото си слово областният управител Малина Николова.

На тържественото честване присъстваха още представителят на България в Европейския парламент от групата ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам. областния управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици, граждани.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Празникът завърши с програма на Танцов ансамбъл „Мездра“.

 Участие в церемонията за отбелязване на 109-та годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Протестъри извиха хора, готвят се за палатковия лагер СНИМКИ
2018-06-24 23:15
247 0
Гражданите, които стоят зад протестите в подкрепа на МБАЛ "Христо Ботев", се събраха днес на централния площад "Христо Ботев". Те изразиха недвусмислената си подкрепа към…

Наградиха кулинари във Фестивала на рибата
2018-06-24 22:30
171 0
Фестивал на  рибата се проведе в Козлодуй днес. Имаше кулинарна надпревара за най-вкусно приготвено и най-добре украсено рибно ястие. Повече от 60 бяха блюдата, които…

В новия брой на
2018-06-24 22:00
173 0
- Откриха събор „Леденика“  под звуците на чанове; - Нестинарският танц очаквано взриви Балкана; - „Социално подпомагане“ пое грижата за изоставената пред кметството в Добролево;…

Видинчанка е „Мис Секси дупе 2018”
2018-06-24 21:00
1314 0
Видинчанката Вероника Йорданова беше определена за „Мис Секси дупе 2018” на конкурса, който се проведе в кафе-клуб „Capitan KTK” в Плевен. Нейни подгласнички станаха Лорена…

актуален брой на вестник Конкурент