Konkurent
ТДМ

Събития

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

2017-09-22 13:00 819 0

С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта
С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта С тържествена церемония и водосвет във Враца бе отбелязан Денят на независимостта

С тържествена церемония и издигане на Националния флаг на площад „Христо Ботев“, във Враца бе отбелязана 109-та година от Независимостта на България. Кметът Калин Каменов бе сред официалните гости, присъстващи на празничното събитие.

Програмата бе открита с емблематичната песен „Откак се е зора зазорила“, в изпълнение на Трио „Тенорите“. По време на празника бяха изнесени исторически факти за Независимостта, чрез документални текстове и музика.

Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

„Силни и вярващи в свободата и независимостта, в историческата справедливост на времето, в далновидните държавни решения на предците ни, днес тържествено честваме 109-та годишнина от най-справедливия акт, официализирал достойнството на българите като европейски народ и на България, като държава – независима, равноправна, горда и самостоятелна, обединена и просперираща. Мечтата на българските възрожденци и революционери, на милионите българи, изстрадали свободата си, е сбъдната. Днес България е пълноправен член на Европейския съюз, стояща на прага на своето първо председателство. Повече от всякога сме убедени, че всичко постигнато е стъпило здраво на устоите на историческата ни давност. Нашата независимост определя правото ни да отстояваме националните ни цели и интереси. Независимостта трябва все по-често да се осмисля като средство и сила за възпитание, съзидание и демокрация. А това зависи само от нас. От нас зависи дали ще вземем и огъня, и пепелта от историята, за да пренесем и предадем на идните поколения висшите ни национални ценности, които ни обединяват и с които се гордеем.

В този ден се прекланяме пред мъжеството на онези ярки и доблестни български държавници, подписали и провъзгласили Манифеста от 1908 година, който гласи „Да живее свободна и независима България“.Честит празник!“, каза в привественото си слово областният управител Малина Николова.

На тържественото честване присъстваха още представителят на България в Европейския парламент от групата ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът Мария Попова, зам. областния управител Мирослав Комитски, общински съветници, ученици, граждани.

В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя. Празникът завърши с програма на Танцов ансамбъл „Мездра“.

 Участие в церемонията за отбелязване на 109-та годишнина от Независимостта на България взеха Духов оркестър към Народно читалище „Развитие – 1869“, представителни роти на военно формирование 54 990 – Враца и Трио „Тенорите“.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Над 50 кандидати  се борят за слава  в Празник на вина, ракии и мезета
2017-12-12 21:00
71 0
Над 50 са кандидатите за славата, които ще премерят сили със свои продукти по време на първото издание на Празника на местните вина, ракии и…

Коледна елха грейва и на „Калето“
2017-12-12 20:30
42 0
Екипът на Археологически комплекс ,,Калето'' и АРТ-Център ,,Калето'' канят на тържествено запалване на коледните светлини и откриване на благотворителна изложба “Детски свят”. Картините са създадени…

Утре част от Враца остава без вода
2017-12-12 20:00
215 0
Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по проекта за Водния цикъл на Враца, утре /13 декември/ водоподаването ще бъде спряно от 9 ч. до 17…

Ставрофорен иконом Йордан Николов Василев: Искам да покажа творчеството си
2017-12-12 19:00
121 0
Ставрофорен иконом Йордан Николов Василев е роден на 16 януари 1951 г. в село Добри дол.  Завършва ветеринарна медицина и Духовната академия в София.  Свещенослужител

актуален брой на вестник Конкурент