Свят

Красива тийнейджърка почина от Синдрома на Рапунцел, семейството на Жасмин е в шок (ВИДЕО)

  21.09.2017 18:16             
Красива тийнейджърка почина от Синдрома на Рапунцел, семейството на Жасмин е в шок (ВИДЕО)

Жасмин Бийвър била откарана в болница в безсъзнание. Въпреки че само за 15 минути медиците успели да я стабилизират, тя починала скоро след това. Причината била перитонит, вследствие на натрупаната коса в стомаха ѝ, съобщава Independent, цитиран от vesti.bg Семейството на Жасмин е в шок от случилото се.

"Тя беше грижовно и жизнерадостно момиче. Усмивката не слизаше от лицето ѝ", споделят нейни близки.

Това състояние е известно като Синдрома на Рапунцел, а в медицината е познато като трихофагия. Рядко срещано психическо разстройство, при което засегнатите изпитват неконтролируемо желание да откъснат косми от тялото си, най-вече от скалпа, и да ги поглъщат. С времето косата се натрупва в стомаха и това може да доведе до перфорация на червата. При някои хора състоянието настъпва заради силен стрес, а при други - деянието е напълно несъзнателно. Синдромът засяга предимно деца, но се среща и при по-възрастни хора. Оперативното отстраняване на натрупалите се косми от стомаха в почти всички тежки случаи е задължително. В лечението на синдрома е необходима и намесата на психотерапевт. През август 2016 г. у нас лекари спасиха дете, страдащо от Синдрома на Рапунцел. Специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ "Света Анна" извадиха 3-килограмова топка коса от стомаха на 12-годишно момиче.

ВИДЕО в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/svyat/krasiva-tiyneydzhrka-pochina-ot-sindroma-na-rapuntsel-semeystvoto-na-zhasmin-e-v-shok-snimkavideo_news545152.html