Крими

Най-много катастрофи стават в петък и събота

  20.09.2017 16:32             
Най-много катастрофи стават в петък и събота

Петък и събота са дните, в които стават най-много катастрофи във Врачанско, отчете на пресконференция Янко Харалампиев - началник група „Пътен контрол“ при КАТ Враца. Той се позова на данните от началото на годината досега.

Черната статистика на КАТ сочи, че в последния работен ден от седмицата пътните полицаи регистрират средно по 20 катастрофи.  В тях нелепо загиват най-малко по 4-ма врачани. Леките произшествия в деня преди уикенда също са най-много – с 27 ранени. Съботите обаче също са фатални откъм катастрофи. Анализът сочи, че в първия почивен ден са станали 19 пътно-транспортни произшествия с трима убити и 30 ранени. По-голямата част от инцидентите са регистрирани в часовия диапазон от 10 до 18 ч., като за това време жертви на произшествия са 10 човека, а ранените са 117.

Данните бяха оповестени по повод предстоящия европейски ден за намаляване на ПТП-та с ранени и убити, а на срещата в Областна администрация-Враца присъстваха зам.-областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметът на Враца Мария Попова, представители на общини, на Областна дирекция на МВР, сектор "Пътен контрол",  СБА, Областно пътно управление, Областен отдел "Автомобилна инспекция", РУО - Враца, БЧК и др.

Статистиката показва още, че от началото на годината до края на август на територията на област Враца са станали 537 катастрофи. Инцидентите с материални щети са 421, от които 116 са тежките. При тях са загинали 9 човека, а 158 са ранени.
За първите 8 месеца на т.г. от пътна полиция са регистрирали 29 988 нарушения, съставили са 5 504 акта и 21 213 фиша. Основна причина за катастрофите е шофиране с висока и несъобразена скорост, отчитат още от КАТ. Нарушенията за шофиране с превишена скорост са 13 601. Хванатите зад волана с алкохол шофьори са 233-ма, като до 1.2 промила са 98 водачи, а с проба над 1.2 промила са 132-ма. Заловените да шофират след употреба на наркотици са 31, неправоспособните водачи - 545, а 142-ма били засечени да шофират с прекратена регистрацията на превозното средство.